El Govern canviarà la llei perquè els veïns puguin vetar un pis turístic | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

El Govern canviarà la llei perquè els veïns puguin vetar un pis turístic

  |   Novetats

Diari de Girona. El Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana pretén posar límit als lloguers fora de l’àmbit d’actuació de la llei d’arrendaments urbans, llevat de causa justificada.

El Govern prepara dos canvis normatius per regular el lloguer temporal i el turístic. Isabel Rodríguez, ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, va anunciar ahir, per una banda, una «reforma quirúrgica» de la llei de propietat horitzontal per donar poder de veto als veïns a l’hora d’instal·lar un habitatge de vacances i, de l’altra , l’aprovació al Consell de Ministres d’un decret llei que obligui a justificar la causa a la signatura d’un contracte de mitja estada.

L’Executiu ja està recollint també suports entre els diferents grups polítics per fer una reforma, que la ministra ha definit com a «quirúrgica», de la llei de propietat horitzontal. «Volem empoderar els veïns, que sigui determinant l’opinió dels propietaris per implantar una activitat econòmica a les seves finques. Garantir el dret d’autorització o de veto a aquest tipus d’activitats econòmiques», va matisar Rodríguez, que va anunciar que mantindrà trobades amb les plataformes en línia, afectats i agents socials per redactar el canvi normatiu.

A més, està prevista la creació d’una plataforma única on constaran tots els immobles llogats en modalitat turística, que es lloguen en plataformes com Airbnb o Booking. Aquesta s’espera que estigui a punt abans de final de l’any que ve, encara que la directiva europea que obliga a crear-la permet ferho fins al desembre del 2026, i que aquesta inclogui, no només turístics, sinó també pisos de lloguer temporal.

Contractes temporals

Els contractes temporals es legislaran també en el reial decret que prepara l’Executiu, que està previst que s’aprovi al Consell de Ministres abans de final d’estiu. Amb la reforma es pretén evitar que els propietaris evitin les restriccions dels contractes habituals, regulats a la llei d’arrendaments urbans, passant-los a mitja estada, regits per normativa civil. «Volem tramitar-ho amb rapidesa en el si del Govern, donant-li tota la celebritat possible, respectant la participació pública», va assenyalar Rodríguez.

El text inclourà la definició de causalitat i quins contractes sí que es poden adscriure a aquesta modalitat, a més de quines condicions o requeriments s’exigeixen a aquest tipus d’immobles, com ara el parament o el mobiliari que han d’incloure.

El reial decret inclourà un desplegament normatiu de l’article tres de la llei d’arrendaments urbans, encara que no requerirà una reforma en si aquesta norma.

Tot i els nous límits que s’introduiran als lloguers temporals, la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana defensa la seva utilitat: «Cal establir tots els mecanismes per no burlar la llei d’arrendaments urbans, però, al seu torn, salvaguardar els allotjaments de temporada per al que són: persones que per qüestions laborals o acadèmiques requereixen durant un temps un lloguer diferent de la seva residència habitual. Serà necessari acreditar aquesta causalitat: per exemple, una estada d’un o dos mesos per un festival cultural, de nou per un curs escolar, o de més d’un any per un treball de recerca. Igual que per a un contracte ordinari se’ns pot requerir la nostra nòmina, als temporals s’exigirà que se’n justifiquin els motius».

Amb aquesta mesura, Isabel Rodríguez confia a posar fre a una situació que es produeix en nombroses localitats turístiques espanyoles, on molts pisos es lloguen de setembre a juny en modalitat de temporal i durant l’època estival en turístic. «Aquest fenomen tensiona el mercat del lloguer tradicional i provoca increments de preus», va concloure la ministra.

Diverses organitzacions i sindicats van reaccionar ahir mateix després dels anuncis de la ministra. El Consell General dels Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària d’Espanya (COAPI), en un comunicat, celebrava «que allò expressat pel Ministeri coincideix en gran mesura amb les propostes que en el seu dia els agents immobiliaris van fer arribar al Govern per evitar el frau al sector del lloguer de temporada». «És molt important que no es modifiqui la legislació, sinó que únicament es porti a terme un desplegament reglamentari per a la preservació del lloguer de temporada», van assegurar a la mateixa nota.

Per la seva part, Carlos Bravo, secretari de Polítiques Públiques i Protecció Social de Comissions Obreres (CCOO), es mostrava insatisfet amb el resultat perquè la seva proposta era que els lloguers temporals estiguessin limitats a sis mesos prorrogables per sis més. «El Ministeri d’Habitatge no ha portat cap proposta per escrit. Hem emplaçat el Govern a tenir un text perquè el grup de treball pugui continuar treballant», explicava.

Es preveu crear una plataforma única on constaran tots els immobles llogats en modalitat turística

Tot i els nous límits als lloguers temporals, la ministra defensa la seva utilitat