Catalunya triplica la creació de llocs de treball de Madrid | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

Catalunya triplica la creació de llocs de treball de Madrid

  |   Novetats, Principal

El Periódico. La comunitat lidera l’increment general amb 26.348 nous afiliats a la Seguretat Social i compensa la caiguda d’Andalusia

Catalunya va sumar 26.348 nous afiliats a la Seguretat Social al juny respecte al maig, i va tancar amb un total de 3,82 milions de treballadors en actiu. La dada és discreta, per sota de les variacions que ha anat registrant en l’actual cicle de fort creixement econòmic iniciat després de la irrupció de la covid però per sobre del que era habitual abans d’aquesta. Si bé la primera meitat de l’any està sent netament positiva per al mercat laboral, amb un guany acumulat de 122.905 ocupats durant el primer semestre.

En aquest sentit, les províncies catalanes van compartir la intensitat en la generació d’ocupació que va manifestar al juny el conjunt d’Espanya. Si bé, en termes absoluts, Catalunya va liderar la creació d’ocupació, aportant tres vegades més afiliats a la Seguretat Social del que ho va fer Madrid i compensant gran part del forat que va deixar Andalusia.
Motor econòmic

“Són dades mai vistes. Som plusmarquistes respecte a l’ocupació i continuem sent motor de l’economia espanyola”, va valorar el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ahir en roda de premsa.

L’hostaleria (+9.548) i el comerç (+11.342) han sigut els sectors que més han impulsat l’ocupació. Els efectes de la sequera, temuts fa uns mesos i dissipats durant aquestes últimes setmanes per les pluges, no han amargat el balanç i des de Treball no tenen constància d’ERTOs associats. A Catalunya aquest creixement de l’ocupació va estar territorialment caracteritzat a la costa pel turisme i a l’interior per la recollida de la fruita. La variació positiva es va concentrar, en termes relatius, especialment a Lleida (2,8%) i a Girona (2,5%), seguides aquestes per Tarragona (1,2%) i malgrat la pobra aportació de la província de Barcelona (0,2%).

L’atur va descendir al juny respecte al maig en 5.816 persones, fins a un total de 324.966 persones oficialment apuntades a les oficines del Sepe. És la xifra d’atur més baixa a Catalunya en els últims 16 anys, des del 2008. La taxa d’atur, segons el percentatge calculat per la Generalitat, se situa en el 8,3%, sensiblement per sota de l’espanyola (12,3%), però més de dos punts per sobre de l’europea (6%). A escala comarcal, la taxa d’atur catalana oscil·la en una forquilla entre el 12,6% que registren els habitants del Baix Penedès i el 3,6% dels de la Vall d’Aran. El Barcelonès es troba lleugerament per sota de la mitjana, amb un 8,5%.

Optimisme

La segona meitat de l’any és sempre la més complicada per a l’ocupació, esgotades les bones temperatures que porten els turistes a llançar-se a hotels, xiringuitos i altres instal·lacions d’oci i a les empreses a reforçar-se en conseqüència. Si bé el mercat laboral català és cada vegada menys estacional i en els últims anys ha sabut esmorteir amb menys baixes les èpoques més fredes. També a costa de ser menys explosiu en els mesos de contractacions. “Les xifres són per ser optimistes”, va admetre en aquest sentit el secretari de Treball.