El mercat laboral gironí registra un nou rècord d'ocupació | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

El mercat laboral gironí registra un nou rècord d’ocupació

  |   Novetats, Principal

Diari de Girona. Les comarques gironines creen 12.527 llocs de treball al juny.

Arrenca la temporada d’estiu i el mercat de treball gironí ja nota els seus efectes amb un nou rècord d’ocupació. La província de Girona ha tancat el mes de juny amb 382.455 afiliats a la Seguretat Social, xifra que supera tots els registres de la sèrie històrica que es remunta fins a l’any 2012, segons recullen les dades del Ministeri de Treball.

Tan sols durant aquest últim mes la demarcació ha guanyat 12.527 afiliats, respecte al darrer dia del mes de maig, una xifra que suposa un augment del 3,3%. En comparació amb el juny del 2023, l’ocupació s’enfila un 3,6%. Llavors, el sisè mes de l’any es va tancar amb 369.070 treballadors.

Paral·lelament, el mercat laboral gironí també registra dades positives pel que fa a l’atur. Aquest juny Girona ha reduït en un 2,45% la taxa de desocupats, després que al maig l’atur es reduís un 2,29%. De fet, és el quart mes consecutiu en què l’índex va a la baixa.

Durant el sisè mes del 2024 fins a 717 persones aturades han trobat feina. Com és habitual -i més tenint en compte el tret de sortida de la temporada turística- el sector serveis lidera el descens d’aturats. Fins a 578 persones -la majoria- han trobat feina dins d’aquest sector. Els altres sectors també han reduït desocupats durant aquest juny. En concret, la indústria ho ha fet en 41 persones; la construcció, en 21, i l’agricultura en 28 més. Hi ha hagut també 49 persones apuntades a llistes que no tenien cap feina anteriorment, i que ara també n’han trobada.

Per sota dels 29.000

Amb aquest nou descens de l’atur, la demarcació ja se situa per sota dels 29.000 desocupats. Perquè segons recullen les dades del Ministeri, en global a les comarques gironines ara hi ha 28.596 persones que busquen feina, la majoria dels quals -19.593- al sector serveis. En comparació amb el juny del 2023, les comarques gironines tenen 424 desocupats menys (cosa que suposa un descens de l’1,46%), segons ACN.

En paral·lel, durant aquest juny a la demarcació també s’han signat més contractes. Al llarg del mes, segons recullen les dades del Ministeri, se n’han rubricat 27.069. En comparació amb el maig, són 3.280 més (un 13,7%). Si la xifra es posa en relació amb un any enrere, però, aleshores la situació es capgira. Perquè en comparació amb el del 2023, aquest juny s’han signat menys contractes; en concret, un 6,8% menys (1.998).

A més, Girona lidera la caiguda percentual dels aturats a Catalunya. En global, aquest juny la desocupació s’ha reduït en un 1,76% i a Catalunya el mes s’ha tancat amb 5.816 aturats menys (a Barcelona, la baixada ha estat de l’1,64%; a Tarragona, de l’1,86%, i a Lleida, del 2,13%).

Catalunya lidera

Catalunya ha sumat un total de nous 26.348 afiliats a la Seguretat Social al juny respecte al mes de maig, i ha tancat amb un total de 3,82 milions de treballadors en actiu. La dada és discreta, per sota de les variacions que registra en l’actual cicle de fort creixement econòmic iniciat després de la irrupció de la covid, però per sobre del que era habitual abans d’aquest. Si bé la primera meitat de l’any és netament positiva per al mercat laboral, amb un guany acumulat de 122.905 ocupats durant el primer semestre.

En aquest sentit, les províncies catalanes han compartit la intensitat en la generació d’ocupació que ha manifestat al juny el conjunt d’Espanya. Tot i que, en termes absoluts, Catalunya ha liderat la creació d’ocupació, aportant tres vegades més afiliats a la Seguretat Social del que ho ha fet Madrid i compensant gran part del forat que ha deixat Andalusia.

«Són dades mai vistes. Som plusmarquistes respecte a l’ocupació i seguim sent motor de l’economia espanyola», ha valorar el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ahir en roda de premsa. L’hostaleria (+9.548) i el comerç (+11.342) han estat els sectors que més han estirat l’ocupació.

A Espanya, l’ocupació suma 71.095 nous afiliats a la Seguretat Social aquest juny i tanca el mes al voltant dels 21,4 milions d’ocupats, un nou màxim històric d’ocupació. Aquest creixement sostingut de l’ocupació ha contribuït a un descens de l’atur oficialment registrat de 46.783 persones respecte al maig, situant el nombre total d’aturats en els 2,56 milions de persones. És la xifra més baixa de desocupació des del 2008, és a dir, en 16 anys, si bé continua sent la més elevada