Els pastissers preveuen millorar un 5% les vendes de coques per Sant Joan | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els pastissers preveuen millorar un 5% les vendes de coques per Sant Joan

  |   Novetats

Diari de Girona. El gremi de pastisseria manté els preus però avisa que l’any vinent podrien haver-los de revisar per l’encariment de matèries primeres. Enguany les coques d’autor s’obren terreny entre el clàssic.

Els pastissers gironins enceten un nou Sant Joan amb més creacions pròpies que mai. Si bé la coca de brioix amb fruita confitada manté el seu domini amb la resta, cada vegada comparteix vendes amb altres coques d’autor. El pastisser figuerenc i president del Gremi de Pastissers Artesans de Girona, Àngel Garcia, explica que els establiments opten cada vegada més per fer coques «refrescants», amb fruits vermells, o fruita natural com coco i mango. A més, pels més llaminers, també es venen coques de cremes de xocolata, pastanaga, formatge o tiramisú: «hi ha moltes variacions i possibilitats, la societat canvia i els pastissers ens anem adaptant als gustos del client», subratlla.

Pel que fa a les previsions de vendes, Garcia és optimista i indica que pujaran les vendes un 5%, i que sobretot se’n beneficiaran els municipis de costa donat que la revetlla cau en diumenge. «Potser els que notaran baixada de venda seran els establiments de la zona interior de Girona», sosté.

Els preus es mantindran respecte de l’any passat: per una coca clàssica per unes sis persones, els preus oscil·len entre els 15 i els 18 euros. Les més grosses d’entre deu i dotze persones pugen als 25 euros de mitjana. «Fa tres o quatre anys que aguantem els preus, però ens ha pujat tota la matèria primera: farina, sucres, mantegues, ous, pinyons, ametlla…», descriu, i inclou el preu de la llum i el cartonatge. «Intentem no apujar preus i frenar perquè la gent gaudeixi de la diada i la tradició es mantingui, però potser l’any que ve haurem de mirar de revisar-los una mica», subscriu. En tot cas, defensa la tasca artesana dels pastissers. «Les fem el mateix dia, i aquesta feina s’ha de valorar», emfatitza.

Quant a la clientela, més enllà dels autòctons, el client francès també se sol sumar a la tradició: «coneixen més les tradicions de la zona perquè venen més sovint, i els anglesos o alemanys no n’estan tant al cas, tot i que algun també s’hi enganxa», indica.

Dos milions de coques

El president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Antoni Bellart, ha afirmat que enguany hi ha novetats com ‘lemon pie’, té matxa o farcides de trufa, melmelada de gerds o nata, i això fa que els clients se n’enduguin més. Bellart, però, ha puntualitzat que «la més venuda continua sent la de brioix», seguida de la de llardons i la de crema, «que està pujant molt», ha rematat. El responsable de l’associació ha calculat que enguany les vendes pujaran un 5%, fregant els dos milions de coques artesanes i es conservaran els preus.

L’expectativa d’augmentar les vendes ve marcada pel «canvi d’hàbits» de la ciutadania, segons ha explicat Bellart, perquè «fa 30 anys es comprava la coca molt grossa de brioix o de llardons» i en l’actualitat «a la gent li agrada provar». Per aquest motiu, ha indicat el pastisser, la clientela s’emporta de diferents tipus i en comptes d’un quilo són «de mig quilo o tres quarts», encara que l’estrella de la taula continua sent la de brioix amb fruita confitada.