El Govern elimina l'IVA de l'oli d'oliva a partir de l'1 de juliol per mirar de reduir-ne el preu | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Govern elimina l’IVA de l’oli d’oliva a partir de l’1 de juliol per mirar de reduir-ne el preu

  |   Novetats

Diari de Girona. El preu del producte gairebé s’ha triplicat en els últims tres anys, i la nova mesura estava pendent des del gener, quan el PSOE la va pactar amb Junts.

A partir de l’1 de juliol, l’IVA de l’oli d’oliva es reduirà al 0%, segons va confirmar ahir La Moncloa, que va assenyalar que el Ministeri d’Hisenda té previst portar la mesura per a la seva aprovació al Consell de Ministres de dimarts vinent. La rebaixa portava sis mesos pendent, després que el PSOE la pactés amb Junts en el Congrés el gener passat. La decisió arriba després que aquest producte, que des de gener de 2023 té ja un IVA del 5%, en lloc del 10% que solia tenir, hagi gairebé triplicat el seu preu en els últims tres anys, fruit de la inflació però també de les males collites per la falta de pluges.

L’oli d’oliva porta baixant des de fa ja unes setmanes en els supermercats, que s’han llançat a fer descomptes i promocions després que els productors hagin confirmat que la collita que ve, la que començarà el setembre vinent, serà per fi una collita normal, i que el Govern apuntés a un possible descens de preus després de l’estiu. L’IPC de maig ja va donar pistes sobre aquesta tendència, amb un descens intermensual del producte d’un tímid 2,1%. Aquests dies es poden trobar ofertes en establiments com Mercadona, Carrefour, Dia o Eroski en les quals el litre d’oli s’embeni a vuit euros. Amb la supressió total de l’IVA, doncs, aquesta baixada hauria de ser més evident.

L’última pròrroga de les mesures anticrisi que el Govern va posar en marxa en 2023 per a contrarestar els efectes de la guerra d’Ucraïna en les butxaques dels consumidors es va fer per un període de sis mesos. Dimarts que ve, el Consell de Ministres decidirà durant quant temps allarga ara el paquet. Experts consultats per aquest diari recomanen que s’allargui, almenys, fins al final de l’estiu, una època de l’any en la qual el consum es reactiva i, per tant, els preus solen pujar impulsats per la mateixa demanda.

Els últims anys

L’oli d’oliva, al qual fins ara se li aplica un IVA reduït del 10% (a diferència d’altres aliments que tenien un impost superreduït del 4%), es va beneficiar només parcialment de les mesures anticrisi del Govern. Els denominats aliments bàsics van quedar exempts de la taxa, però l’oli, juntament amb la pasta, va passar al 5%. Això malgrat que des de gener de 2021, el preu de l’oli d’oliva ha pujat un 198%, és a dir s’ha triplicat, i en l’últim any, des de maig de 2023, s’ha encarit un 62%.

Aquesta pujada es va produir fonamentalment, com va explicar ahir el ministre d’Agricultura, Luis Planas, perquè Espanya porta tres collites seguides marcades per la sequera, amb uns registres d’oliva ínfims, especialment en la campanya de 2022-2023, quan es va produir un 47,7% menys d’oli, és a dir la meitat de l’any anterior. La situació s’ha recuperat relativament en 2023-2024, amb un increment del 28% respecte a l’anterior temporada i, gràcies a les pluges de la passada primavera, que van caure en un moment providencial, quan l’olivera estava sortint de la floració i iniciant la formació del fruit, tot apunta al fet que la pròxima collita es recuperarà la producció.

L’escassetat d’oli, sumada a l’augment de costos provocat per la crisi de la guerra d’Ucraïna, expliquen l’augment que han hagut de suportar els consumidors.

La reacció de l’anunci

La primera a reaccionar a l’anunci del Govern va ser Facua, que va assegurar no compartir la mesura que entén que «cerca maquillar la inacció del Govern enfront de les enormes pujades que s’han produït de manera il·legal al llarg de l’últim any i mig en els marges de l’oli d’oliva», segons va afirmar el secretari general de l’entitat, Rubén Sánchez. El seu malestar procedeix del fet que «hi ha hagut una diferència a l’alça en punts de venda respecte a origen absolutament descomunal, que gairebé multiplica per tres el que puja en origen; no hi ha justificació, hi ha augments de marges», va denunciar el portaveu de Facua.

Per part seva, el grup parlamentari de Junts en el Congrés va recordar que la rebaixa de l’IVA en l’oli d’oliva va ser una de les qüestions que els nacionalistes van negociar al gener «per a millorar en la qualitat de vida dels catalans», que, segons els seus càlculs, estalviaran més de 30 milions d’euros en la cistella de la compra. La formació que lidera Carles Puigdemont va subratllar que la mesura suposa un impuls per a la competitivitat del sector de l’oli, «que representa el 8% de la indústria agroalimentària catalana i a la qual es dediquen unes 300 empreses».

Mig euro d’estalvi

Per la seva banda, El president del sector de l’Oli de Cooperatives Agroalimentàries, Rafael Sánchez de Puerta, va indicar que la mesura «és molt positiva, per a nosaltres i sobretot per als consumidors. Amb el preu que té l’oli, que hi hagi una baixada de 5 punts d’IVA és un alleujament important. Suposarà una baixada de gairebé de mig euro».

Facua acusa el govern de voler maquillar les grans pujades de preus