CaixaBank preveu que el pes del turisme en l'economia pugi al 13% del PIB el 2024 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

CaixaBank preveu que el pes del turisme en l’economia pugi al 13% del PIB el 2024

  |   Novetats

El Periódico. Un estudi de l’entitat calcula que cada turista estranger gastarà 1.326 euros de mitjana.

Si no es produeixen imprevistos i tot continua amb el mateix impuls amb què ha començat l’any, el producte interior brut (PIB) que generarà el 2024 la indústria turística espanyola creixerà un 5% respecte a l’exercici passat, més del doble de l’esperat per al conjunt de l’economia espanyola. El sector podria acabar l’any representant el 13% del PIB total espanyol, dues dècimes més del que va suposar el 2023. El pronòstic el fan els economistes de CaixaBank Research, Oriol Aspachs, Judit Montoriol i David César Heymann, que calculen que la despesa mitjana que els turistes internacionals faran a Espanya aquest any augmentarà un 4% respecte al 2023, fins als 1.326 euros per persona.

 Això serà possible gràcies, entre altres coses, a l’arribada de més de 90 milions de visitants estrangers i a un turisme domèstic que continua mantenint nivells històricament elevats, malgrat que es moderarà (tot apunta que es reactivaran les sortides d’espanyols a l’exterior). De moment, “aquest 2024 ha tingut la millor arrencada d’any en la història recent del sector turístic espanyol”, va afirmar Montoriol en la presentació de l’anàlisi, realitzada ahir. La previsió, assenyalen els investigadors, és que l’impuls segueixi també el 2025, amb un creixement previst del 3,2% del PIB turístic.
Els motius, va precisar l’economista, “són fonamentalment la recuperació econòmica que experimenta l’eurozona, que és la principal emissora de turistes cap a Espanya, i la imatge de seguretat que dona el país davant la inestabilitat d’altres competidors, com les destinacions del Pròxim Orient”. Això sí, van advertir els tres autors de l’estudi de CaixaBank Research, no cal relaxar-se. “El canvi climàtic, que està afectant cada vegada més Espanya, i altres factors com la recuperació dels països competidors són algunes de les amenaces que el sector hauria de començar ja a prevenir”, va remarcar Aspachs.

L’augment de la despesa que realitzen els turistes a Espanya, i que aquest any superarà previsiblement els 1.300 euros de mitjana, es deu, segons l’estudi, “a un efecte d’augment de preus més que a una millor disposició a la despesa per part dels viatgers”. “Això no vol dir que Espanya s’hagi convertit en un país car, perquè la inflació turística també s’ha notat en altres destinacions properes, que també han apujat preus”, va puntualitzar Montoriol. L’estudi ha utilitzat, entre altres dades, la informació obtinguda a partir de l’ús que els visitants han fet de les seves targetes de crèdit.

Una altra constatació que fa l’informe és com el visitant espanyol perd pes en la indústria turística local i torna a sortir a l’estranger. El primer trimestre del 2024, va reduir el nombre de pernoctacions i de desplaçaments i va moderar la despesa. En contrapartida, aquells tres mesos va augmentar la xifra de turistes britànics (4,4 milions) i d’alemanys (3,2 milions), “el major nombre de les dues nacionalitats en la sèrie disponible per a aquell període”.