El BCE posa fi avui a la pujada de tipus iniciada fa dos anys | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El BCE posa fi avui a la pujada de tipus iniciada fa dos anys

  |   Novetats
El Banc Central Europeu (BCE) reduirà avui i posarà fi a la pujada de tipus iniciada el mes de juliol del 2022 per combatre la inflació, que asfixiava l’economia en aquell moment per la crisi energètica de la guerra d’Ucraïna. L’octubre d’aquell any, l’alça dels preus va tocar sostre en el 10,7%. L’última dada del maig situa l’índex de preus de consum (IPC) en el 2,6%.
La mateixa tendència a la baixa s’observa en la inflació subjacent: després d’arribar a un màxim del 5,7% el març del 2023, va retrocedir al 2,9% el maig passat. “Les expectatives d’inflació estan ancorades en nivells pròxims a l’objectiu del BCE (la inflació en els futurs a cinc anys és del 2,3%), cosa que constitueix un bon indicador de la confiança dels inversors en la capacitat del BCE per respectar el seu mandat. El Consell se centrarà més en la trajectòria de la inflació cap a l’objectiu d’estabilitat de preus del BCE i en el seu grau de confiança en el fet que la inflació es mantindrà en aquest nivell”, apunta Franck Dixmier, director d’inversions global de renda fixa d’Allianz Global Investors.

La baixada de tipus del BCE serà, a més, la primera des de 2014 i abaixarà el cost del diner abans que mogui fitxa la Reserva Federal dels Estats Units, per primera vegada des de principis del 2000. La diferència entre el moment econòmic dels EUA i l’eurozona explica aquest moviment. El Consell de Govern de la institució que presideix Christine Lagarde considera que té la inflació sota control, mentre que a l’altre costat de l’Atlàntic les xifres d’inflació de l’abril, que van arribar al 3,4%, publicades a mitjans de maig, van resultar lleugerament per sota de les expectatives.

“La Fed ha estat moderant les expectatives del mercat sobre el moment i la magnitud de futures retallades de tipus. Una multitud de banquers centrals estan parlant sobre el tema, amb un fil conductor comú: es necessitarà més que una sola dada per assegurar que la inflació està sota control i que el cicle de flexibilització monetària pot començar a finals d’aquest any o principis del pròxim”, comenta Catherine Reichlin, responsable d’anàlisi de Mirabaud Group.
Dinamisme nord-americà

Així mateix, el dinamisme de l’economia nord-americana és més robust que la resiliència que mostra l’economia del Vell Continent. “La bretxa de producció és probablement negativa a la zona euro, i l’economia no ha crescut durant la major part dels dos últims anys (el contrari que als EUA). El creixement del crèdit és extremadament feble, cosa que suggereix que la política del BCE està restringint l’activitat”, explica Raphael Olszyna-Marzys, economista internacional a J. Safra Sarasin Sustainable AM.

El moviment del BCE no serà l’últim que faci durant l’any, i ara el mercat especula que es produeixin entre una o dues baixades més al llarg del 2024, en funció de les dades que es vagin coneixent de creixement i inflació. Si la Fed abaixa els tipus, el BCE li anirà al darrere al continuar el cicle de baixades. Si els Estats Units mantenen el cost del diner estable hi ha risc que la inflació europea torni a repuntar, com a conseqüència de la devaluació de l’euro.