La crisi climàtica i el teletreball allarguen la temporada turística | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

La crisi climàtica i el teletreball allarguen la temporada turística

  |   Novetats

Diari de Girona. Els canvis de comportament dels viatgers causen un increment de reserves fora de la temporada alta que millora el mercat laboral dels destins.

Les onades de calor i les condicions meteorològiques extremes que està portant el canvi climàtic, però també l’expansió del teletreball en moltes empreses i l’augment del nombre de llars formades per adults sense fills, estan aconseguint el que durant anys va ser la principal preocupació de la indústria turística espanyola: la desestacionalització, o el que és el mateix, que el sector deixi de dependre del model de sol i platja i que pugui estar obert els 365 dies de l’any. «Els fluxos de viatgers s’estan redistribuint al llarg del gener al desembre i això ja no és un fenomen puntual. Des de la pandèmia, s’està vivint un canvi de tendència clar en aquest sentit», afirma David César Heymann, economista de CaixaBank Research i autor de l’informe L’impacte del canvi climàtic en el turisme a Espanya.

En un any en què el turisme tornarà a trencar rècords a Espanya, amb una afluència de visitants prevista per sobre dels 90 milions de persones, «algunes destinacions turístiques com els municipis costaners estan veient com cada cop hi ha més reserves fora de la temporada alta tradicional», afegeix Heymann, que destaca el benefici que això implica, per exemple, per al mercat laboral d’aquestes localitats.

«Abans, la temporada turística començava per Sant Joan i s’acabava just després de la Diada», expliquen fonts de la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre. D’un temps ençà, «les arribades de turistes s’allarguen, sobretot durant els mesos de setembre i octubre, de manera que hotels que abans ja tancaven aquest darrer mes, ara ho estan fent al novembre… I alguns reobren les setmanes de Nadal i Cap d’Any, perquè tornen a tenir demanda», afegeixen.

També el Banc d’Espanya constata que els mesos d’octubre, novembre i desembre del 2023 es va produir un increment de turistes del 10%, 16% i 25%, respectivament, en relació amb els mateixos tres mesos del període 20162019. I el primer trimestre del 2024, les arribades van créixer una mitjana del 22% respecte el mateix termini. A l’estiu, en canvi, la pujada va ser més moderada i es va limitar a l’1%. «Les famílies d’adults sense fills, ja siguin jubilats o no jubilats, estan apostant cada vegada més per fer vacances fora del període estrictament estival», destaca l’autor de l’informe de CaixaBank Research.

Amb tot això, el Banc d’Espanya confirma que hi ha un canvi de patró en el comportament dels turistes, accentuat des de l’últim trimestre del 2023. Els efectes més immediats d’aquests nous fluxos són, segons el mateix organisme, més desestacionalització (visitants més enllà de la temporada alta), més diversificació (no només dirigit a sol i platja) i més rendibilitat (més despesa en comptes de més turistes).

Destinacions més fresques

Una conseqüència directa de l’augment generalitzat de les temperatures és la rellevància que han pres en els darrers temps les destinacions turístiques més fresques, menys subjectes a les onades de calor a l’estiu. «Això no significa que la resta de destinacions no creixin, però la veritat és que les poblacions del nord ho fan a un ritme més alt», observa Heymann.

«Hem vist, així mateix, com canvia la despesa del turista durant les onades de calor, amb una caiguda del 0,16% en la despesa en restaurants per cada grau per sobre de la mitjana històrica del dia i un descens del 0,34% en l’oci i del 0,13% en els supermercats».