La sequera i les infraestructures, les claus del debat dels candidats gironins
Diari de Girona. La Federació d’Organitzacions d’Empresarials de Girona organitza un debat a la seva seu amb els caps de llista de la majoria de partits que es presenten a les eleccions del 12-M per abordar eixos temàtics que preocupen a la patronal.
La sequera i les infraestructures van ser els dos eixos temàtics claus del debat organitzat ahir per la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG). Un debat que va comptar amb els caps de llista de la majoria dels partits que es presenten a les eleccions del 12M. El diàleg entre els candidats va servir per posar sobre la taula diversos temes que preocupen a la patronal gironina, com són el mercat laboral i la formació professional; infraestructures i habitatge; energia i aigua i el model econòmic per a les comarques gironines. La CUP i Ciutadans no van participar al debat perquè, segons la patronal, no van rebre resposta a la seva invitació.
Crítiques a la gestió de la sequera
L’acte va comptar amb la participació de Jaume Veray (PP); Sílvia Paneque (PSC); Laia Cañigueral (ERC); Salvador Vergés (Junts) i Eloi Badia (Comuns), i la moderació del vicepresident de la FOEG, David Martí. Com no podia ser d’una altra manera, la crisi hídrica que pateix el territori, i de manera especial la província de Girona, va ser un dels punts on més diferències van mostrar els caps de llista dels partits. Tots els candidats, a excepció de la republicana Laia Cañigueral, van criticar «la inacció de políiques hídriques del Govern». Aquesta crítica generalitzada va comportar que Cañigueral (ERC) remarqués que Junts «ha sigut el partit que més temps ha estat governant», una afirmació que va comptar amb el suport de Badia (Comuns): «La inacció de política hídrica va començar amb Junts», va assegurar. Per la seva banda, Paneque (PSC), va definir la gestió de la sequera del Govern com «erràtica».
L’altre tema més destacat va ser les infraestructures, on també es va incloure la situació de l’habitatge: «Les infraestructures són vitals per a la competitivitat de les empreses», va explicar Veray (PP). Mentre que Paneque (PSC) va assegurar que «són l’únic partit amb un pla d’infraestructures de comarques gironines». Seguidament, Vergés (Junts) va demanar més inversió de l’Estat en infraestructures: «S’ha invertit un 40% més a Madrid i un 40% menys a Catalunya; 40, com Alí Babà i els 40 lladres», va expressar de manera sarcàstica Vergés.
Pel que fa a l’habitatge, Cañigueral (ERC), Paneque (PSC) i Veray (PP) consideren que el que s’ha de fer és construir més i crear un parc d’habitatge públic més gran. Mentre que Badia (Comuns) va assegurar que els habitatges ja hi són, però que, o bé són segones residències, o estan buits, «i això és el que hem de solucionar». Els habitatges d’ús turístic també van entrar a debat, sobretot pel que fa a la seva legislació. Veray (PP) va defensar que «regular els HUT és innecessari i no provoca res més que l’efecte contrari», mentre que Paneque (PSC), Cañigueral (ERC) i Badia (Comuns), defensen la regulació d’aquest sector, tot i que amb certs matisos.
Mercat laboral
El debat també va servir per entendre la visió dels partits sobre el mercat laboral actual: «El risc més important actualment per a l’economia és el canvi climàtic», va assegurar Badia (Comuns). Per la seva banda, la cap de llista republicana, Laia Cañigueral va fer palès els «esforços del Govern» i «els fets» que han realitzat durant aquests tres anys. Salvador Vergés va expressar la idea d’apostar més per la formació professional: «Les empreses diuen que no creixen perquè no troben els perfils adequats, per això necessitem FP». Per la seva banda, Veray (PP) va voler assenyalar «l’estancament del pes de la indústria pel que fa al PIB de les comarques gironines», mentre que Sílvia Paneque (PSC) va recordar que la pandèmia «va mostrar les fortaleses i les debilitats de la nostra economia». La socialista va destacar «el turisme d’alta qualitat que tenim» , com també les mancances en matèria «d’energia renovable».