Desacord entre Ferrocarrils i Queralbs per la gestió de l'estació de Núria | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Desacord entre Ferrocarrils i Queralbs per la gestió de l’estació de Núria

  |   Novetats

Diari de Girona. El 30 d’abril acaba la concessió i de moment no hi ha acord entre l’Ajuntament de Queralbs i Ferrocarrils de la Generalitat. L’alcaldessa reclama més participació i l’empresa pública afirma que les condicions són «inacceptables»

 L’Ajuntament vol més participació i l’empresa pública denuncia condicions inassumibles.

El 30 d’abril acaba la pròrroga d’explotació de l’espai d’esquí i el parc lúdic de Ferrocarrils de la Generalitat a Vall de Núria. A partir de l’1 de maig, l’empresa pública assegura que deixarà la gestió. L’Ajuntament de Queralbs i l’empresa no es posen d’acord en les condicions de la nova concessió i el seu president, Antoni Segarra, assegura que no és «gens optimista». Per a FGC, les condicions del consistori són «inacceptables», ja que «l’Ajuntament es reserva el dret a reduir unilateralment la concessió a la meitat i a quedar-se els actius de FGC». L’alcaldessa de Queralbs, Imma Constans, vol un «canvi de paradigma» en la concessió: «Fins ara no havien de donar explicacions ni consensuar amb l’Ajuntament».

FGC s’encarrega de l’explotació de la zona d’esquí en terrenys comunals i del parc lúdic de Vall de Núria des de l’any 1985. L’any 2017 va finalitzar la concessió que hi havia i, des d’aleshores s’han anat fent pròrrogues curtes de dos anys com a màxim. La darrera finalitza aquest mes d’abril i l’objectiu de totes dues parts -Ajuntament de

Queralbs i FGC- era fer una concessió nova. De fet, Segarra assegura que fa tres mesos van arribar a un principi d’acord amb el consistori en què establien una durada del contracte de 20 anys, una inversió de 6,2 milions en els propers sis anys, un cànon de 10.000 euros l’any i una cogovernança, entre d’altres.

Segarra critica que, tot i haver arribat de paraula a un principi d’acord, al cap d’unes setmanes l’Ajuntament de Queralbs va dir que volia posar unes condicions noves. «Són unes condicions que no havíem parlat mai en els darrers dos anys, com ara multiplicar el cànon per 2,5 i passar dels 10.000 euros anuals als 25.000». Amb tot, Segarra remarca que hi ha dues qüestions que són «línies vermelles» per a ells. En aquest sentit, assegura que l’Ajuntament amb la nova proposta «es reserva el dret a reduir la concessió a la meitat de manera unilateral si en algun moment no es fa la inversió compromesa i, a més, un cop s’esgoti aquesta concessió no té cap obligació de pagar pels actius que quedin». Això, creu Sagarra, «no és acceptable».

De la seva banda, l’alcaldessa de Queralbs, Imma Constans, creu que les condicions que proposen són jurídicament vàlides perquè així els ho han assegurat el seus assessors. Remarca que l’anterior concessió de 90 anys era a «títol gratuït i exclusiu», és a dir, que l’empresa «no pagava cap cànon» -ara volen incorporar el pagament de 25.000 euros- i eren els únics explotadors. «No havien de donar explicacions ni consensuar amb l’Ajuntament, feien el que creien oportú i aquí és el canvi de paradigma: creiem que hem de ser partícips, opinar i dir si creiem que ha anat bé», indica.