Els empresaris del Ripollès, en busca de talent
Diari de Girona. Un programa de la Unió Intersectorial d’Empresaris ha disparat l’interès per viure a la comarca.
Un programa de captació de talent de la Unió Intersectorial d’Empresaris del Ripollès (UIER) ha disparat l’interès per viure a la comarca. És una plataforma on, a més de borsa de treball, inclou enllaços d’immobiliàries i altres serveis per ajudar-los a fer el pas. «Volíem fer venir talent de fora perquè som una comarca envellida i es necessiten molts perfils, però no ens esperàvem aquesta resposta», explica la responsable de Formació, Anna Prieto. De les 1.500 visites al web el 2022 s’ha passat a 32.000 i amb interaccions superiors a les 1.500. «Hi ha molta gent que vol canviar i viure a prop de la natura». La patronal alerta d’una limitació estructural, la falta d’habitatge, un problema que impedeix completar contractacions.
«Tenim ofertes de treball i empreses potents, només faltaria complementar l’habitatge». Aquesta és la sensació agredolça que tenen des de la patronal UIER arran del creixement exponencial que ha tingut el programa Viu i Treballa. Fa uns anys que ja estava en marxa, però l’any 2022 li van donar un nou impuls vinculant-ho a serveis necessaris i reforçant l’acompanyament amb la contractació d’una tècnica més. El resultat ha superat les expectatives, segons admet Prieto, que assegura que la comarca i especialment el seu entorn natural s’ha convertit en un destí desitjat. Des del juliol del 2022, han orientat 313 persones, de les quals 25 han canviat la residència pel Ripollès. «I podríem ampliar molt més si hi hagués habitatge», remarca.
Laia Bacarises n’és un exemple. Procedent de Molins de Rei, portava 15 anys com a mestra d’una escola bressol i fa sis mesos que viu a Ri
bes de Freser on ha obert una cafeteria que es traspassava, fent de la seva afició per la brioixeria la nova professió. «Per sortir de l’estrès de la ciutat, tenia molt en ment anar a viure a un poble de muntanya, a prop de la natura, per guanyar en qualitat de vida», explica. Fa uns mesos, va saber del traspàs del negoci i, en visitar el poble, ho va veure clar.
És una de les persones que s’ha acollit al programa Viu i Treballa i en fa una valoració molt positiva. «M’han ajudat molt amb la tramitació del negoci», assegura. Arran de la seva experiència, té clar que la falta d’habitatge és el principal problema. «Molta gent jove vol venir a viure a la natura i es podrien obrir més negocis, però ho dificulta molt», afirma. En el seu cas, va donar veus i va aconseguir finalment trobar un pis de lloguer.
Ainhoa Dols és una jove de 24 anys que fa dos mesos va deixar Rubí per anar a viure a Ripoll. Explica
que va conèixer el programa gràcies a les xarxes socials i que, després de contactar-hi, li van fer una entrevista per videoconferència i tot es va començar a moure. «He vingut sola i vull compaginar-ho amb seguir estudiant», afirma. La seva il·lusió seria dedicar-se al sector primari. Ha estudiat administració, treballava a un empresa de jardineria i ara està a la recepció i de cambrera a la Solana del Ter a Ripoll. «Tenir tot ple de muntanyes o poder anar al riu o a petites botigues», són alguns dels aspectes que més valora.