El 30% dels projectes culturals beneficiaris dels ajuts agroturístics del Govern són iniciatives de nova creació
Agència Catalana de Tusime. Aquesta nova línia d’ajuts, impulsada pels departaments d’Empresa i Treball, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Cultura, ha permès promoure una seixantena de projectes culturals relacionats amb el producte local i el turisme de proximitat a tot Catalunya. Amb una dotació de 3,3 milions d’euros, l’objectiu de la línia és donar suport a esdeveniments culturals que fomentin el producte agroalimentari local i el turisme de proximitat.
El 30% dels projectes culturals beneficiaris de la primera línia d’ajuts agroturístics del Govern són iniciatives de nova creació. De les 58 iniciatives que han rebut la subvenció, 17 són festivals, concerts o espectacles que no s’havien fet fins ara.
Es tracta d’una convocatòria per promoure esdeveniments en entorns d’interès agroturístic amb l’objectiu de posar en valor també la producció agroalimentària local i de proximitat. Ho han presentat avui els consellers d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas; i de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez. L’acte, que s’ha celebrat al Palau Robert de Barcelona, també ha comptat amb la participació dels promotors i institucions que han rebut aquestes subvencions.
Els nous ajuts, amb una dotació de 3,3 milions d’euros, afavoriran el desenvolupament de 58 projectes culturals d’aquestes característiques repartits a totes les vegueries de Catalunya. En concret, espectacles professionals d’arts en viu que se celebraran a cellers, fires agroalimentàries o altres esdeveniments de promoció del producte local i del turisme de proximitat.
Amb el suport d’aquesta nova línia, prop de 150 municipis de menys de 150.000 habitants podran gaudir d’espectacles de música, dansa i altres disciplines artístiques realitzades al voltant d’un producte agroalimentari, associat a una denominació d’origen (DO), a una denominació d’origen protegida (DOP), a una indicació geogràfica protegida (IGP) o bé associat a espais d’explotació agroalimentària.
La consellera de Cultura ha posat de relleu la importància que la línia compti amb la implicació dels tres departaments de Govern. “La majoria d’aquests esdeveniments passen on normalment no passen les coses”, ha dit la consellera. “Des del Departament de la Cultura treballem per a l’accés a la cultura”, i aquesta línia és una “molt bona notícia” per al territori i per al sector cultural, ja que hi haurà noves contractacions. La consellera Garriga també ha destacat que el 30% dels projectes culturals són de nova creació, i que la línia ajudarà “a fer més gran, a donar més oxigen” a tots els festivals que ja s’estan fent en aquestes àrees amb menys oferta cultural.
Per la seva banda, el conseller Torrent ha dit que “gràcies als nous festivals, es podran promocionar algunes zones de Catalunya que potser molta gent no coneix i tenen un interès turístic especial. A més, permetrà plantejar una oferta de més qualitat i diversificada ja que més enllà de la proposta cultural n’hi haurà una d’enogastronòmica”. En aquest sentit, Torrent ha afirmat que “aquests festivals arribaran arreu de la nostra geografia i durant pràcticament tot l’any i això, a escala turística, ens permetrà desconcentrar i desestacionalitzar el turisme”. “Això comportarà un increment de l’activitat econòmica no només vinculada al sector turístic sinó també relacionada amb el comerç, la restauració i el producte local”, ha reblat Torrent.
Per últim, el conseller Mascort ha destacat que “aquest dies, el sector primari fa un crit desesperat per a recordar-nos que no es guanya la vida i que cal que actuem. Amb aquests ajuts el que fem es oferir-los una nova eina perquè els seus productes arribin a un públic que consumeix cultura i que sense dubte sabrà valorar la seva proposta i reconeixerà el valor de la seva feina. Cada producte fet per un pagès o una pagesa arreu de les nostres comarques porta dins una part del nostre país, i ara, amb aquesta iniciativa, serem capaços que les seves propostes hi arribin a molta més gent”.
L’objectiu de la línia és sumar tres vectors: la producció agrícola de qualitat, el turisme de proximitat i la cultura en viu per dinamitzar el territori. El Govern considera que la presència d’aquest producte de km 0 és clau en aquests esdeveniments perquè representen la identitat d’un territori, i suposen sostenibilitat econòmica, ambiental i social i, en conseqüència, cohesió territorial.
De caràcter biennal, aquesta nova subvenció respon a la voluntat del Govern que la cultura arribi a tot Catalunya i que els esdeveniments enogastronòmics i culturals siguin tractors de l’oferta turística del país.
Altres accions per acostar la cultura al territori
El Govern ha desenvolupat altres accions per acostar la cultura a la ciutadania, allà on visqui, com ara la línia de subvencions per a micropobles que es va obrir l’any passat, impulsada pel Departament de Cultura.
L’objectiu és seguir treballant per l’equilibri cultural, de manera que també els pobles petits puguin gaudir de la cultura en el seu propi municipi. Alhora, també es vol reforçar els sectors de les arts escèniques i la música, oferint noves oportunitats de contractació arreu de Catalunya.