El Govern afirma que hi ha aigua «fins a finals d'any» | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Govern afirma que hi ha aigua «fins a finals d’any»

  |   Novetats

Diari de Girona. Blanes i Olot aproven ordenances per fer front a la sequera amb sancions de fins a 3.000 euros per a qui se salti les restriccions. Un estudi conclou que netejar la mala herba dels boscos pot augmentar el volum d’aigua que arriba a rius i aqüífers.

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va assegurar ahir que Catalunya té aigua «ben bé fins a finals d’any» si es mantenen les restriccions al consum actuals. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Mascort va destacar «la feina de gestió quirúrgica de l’aigua» que ha fet l’ACA, que segons va dir ha permès evitar que avui hi hagués «dificultats per abastir la població» a Girona i la regió metropolitana. El conseller va demanar «replantejar com vivim». «Quan el veí no pot regar camps ni plantar arròs, he de pensar que potser no podré tenir piscina, aquest any», va dir. El conseller va confirmar que «molt aviat» es licitaran les obres per reparar la fuita de Badalona, amb 41 milions d’euros d’inversió.

En aquest sentit, el conseller d’Acció Climàtica va celebrar la iniciativa de l’Ajuntament de Palafrugell, que ha suspès l’aprovació de noves llicències de piscines durant un any. «Segurament tots els ajuntaments, que són els que tenen la responsabilitat de donar llicències i estan en emergència, haurien de fer el mateix», va dir.

Mascort va assegurar que omplir piscines amb aigua de mar no suposa «cap problema», però cal llavors fer una «inversió diferent», i evitar que la instal·lació es connecti amb el sanejament, perquè l’aigua de mar fa malbé les depuradores. «La qüestió de fons és que tots plegats ens hem de posar al cap que estem en situació d’emergència. Aquest any no podré fer la piscina, perquè no hi ha aigua, ja la faré l’any que ve», va assegurar.

Preguntat per les fuites d’aigua que segueixen vigents mentre els ciutadans han de reduir el consum, el conseller va admetre que els ajuntaments haurien de «donar exemple», però va destacar que s’està fent molta feina per corregir la deixadesa que, en alguns casos, hi va haver en el manteniment de les instal·lacions en el passat.

Mascort va rebutjar la nova proposta dels enginyers per fer una connexió entre l’Ebre i la regió metropolitana. «Si l’ha de fer el Govern, no veurem un transvasament de l’Ebre», va insistir Mascort, que va recordar que si bé aquest any baixa aigua pel riu, l’anterior es va haver de tancar, per exemple, el canal d’Urgell.

«Calen mesures estructurals que facin que no calguin aquestes infraestructures», va dir, afirmant que moltes d’elles «ja estan aprovades» i «l’autosuficiència» a la zona metropolitana podria ser una realitat l’any 2029.

El pressupost del departament

D’altra banda, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va situar la lluita contra la sequera, el suport a la pagesia i la transició energètica, com els principals eixos del pressupost del seu departament.

Tal com va anunciar en el ple monogràfic sobre canvi climàtic i sequera de la setmana passada el president de la Generalitat, Pere Aragonès, els comptes del Govern preveuen 1.045 milions d’euros en el capítol d’aigua i sequera.

«Evidentment, he de començar parlant sobre la sequera que patim», va assegurar el titular d’Acció Climàtica a l’inici de la seva intervenció ahir al Parlament. Dels 1.045 milions previstos per fer front a la manca de pluges, 327 milions es destinaran a ampliar i mantenir les infraestructures de regeneració i dessalinització. Entre aquestes, Mascort ha mencionat l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Puigpelat, que s’inaugurarà el proper mes de març i que serà la número 550 del país.

També sobre el tractament de l’aigua, Mascort va indicar que l’objectiu del departament és incre

Els comptes del Govern preveuen fins a 1.045 milions d’euros en el capítol d’aigua i sequera

mentar els recursos en aquestes infraestructures i passar de les 24 estacions de regeneració d’aigua que hi ha ara, a 40. «Els números són clars: si el 2021 es van regenerar 53,3 hm3 d’aigua, el 2022 en vam regenerar 70,7hm3 i l’objectiu és poder-ne regenerar 100hm3 el 2027», va apuntar.

El departament també destinarà 26 milions d’euros a l’increment del seguiment i control de les masses d’aigua, zones aqüíferes i la recuperació i reestructuració de zones humides, com el Delta del Llobregat o els Aiguamolls de l’Empordà. Els comptes també preveuen 16 milions d’euros pel manteniment de les lleres i espais ecosistèmics dels nostres rius.