Els hotelers de Lloret de Mar compren una planta dessalinitzadora mòbil
Diari de Girona. Amb una inversió d’1,5 milions, preveuen que entri en servei d’aquí a 90 dies. El Consorci d’Aigües Costa Brava destina 4,5 milions a obrir i recuperar pous.
«El sector turístic de Lloret de Mar ens hem unit per comprar una planta dessalinitzadora que serveixi per omplir les piscines i per generar aigua de boca per a tota la població», d’aquesta manera va explicar Enric Dotras, el president del Gremi d’Hostaleria de Lloret, la mesura que adoptaran els hotelers del municipi selvatà per afrontar la greu crisi hídrica que està sacsejant el territori català i, especialment, el gironí.
Una situació adversa que preocupa el sector, sobretot a les grans cadenes, les quals, segons va esmentar el president del gremi hostaler selvatà, s’havien plantejat retardar l’obertura o estudiar aplicar ERTOs arran de la sequera. A més, a Lloret de Mar el 60% dels visitants hi arriben a través de touroperadors, que treballen per avançat. I el president no va amagar que molts estan «a l’expectativa» de veure si se’ls podrà «garantir la normalitat». «Si no ho fem nosaltres, ningú ho farà; i sobretot, aquells qui treballem al sector turístic, no podem perdre ni un sol dia», va afegir Enric Dotras sobre la compra de la planta dessalinitzadora.
1,5 milions d’euros
L’estat d’emergència per sequera ha fet que -a quatre mesos d’entrar en temporada alta de turismeels hotelers de Lloret de Mar decideixin comprar una planta dessalinitzadora mòbil, realitzant així, una inversió d’un milió i mig d’euros. Aquesta, estarà situada en un extrem de la Platja Gran, tot i que «la ubicació és temporal», va precisar ahir Dotras. Preveuen que la dessaladora estigui en funcionament al maig. «En aproximadament 90 dies la tindrem funcionant», va assegurar el representant del sector turístic de Lloret. «Si nosaltres en 90 dies ho podem fer, l’administració ho podria replicar a tota la costa», va sentenciar. A més, Dotras va detallar que la dessaladora mòbil tindrà capacitat per tractar 50.000 litres per hora. Segons els càlculs del sector, preveuen que en caldran menys de 10.000 per omplir les piscines de la localitat. «Cada metre cúbic d’aigua dessalada se servirà als clients a través de camions cisterna», va afegir Dotras, qui també va dir que se’n podran beneficiar particulars o bé empreses, com ara els parcs aquàtics, entre altres. A més, l’excedent d’aigua que generi la dessaladora «permetrà garantir l’aigua de boca a Lloret de Mar», va assegurar.
La companyia que portarà a terme la instal·lació la dessaladora mòbil és valenciana. «És la mateixa que en va portar una altra al Port de la Selva», va comentar Dotras. «La comprem des del gremi i la cedim mitjançant un conveni a l’Ajuntament perquè, un cop es disposi dels permisos corresponents des de l’ACA i el Consorci, l’aigua també es pugui destinar a la xarxa d’abastament», va detallar Enric Dotras. Per la seva banda, l’ACA va recordar ahir que en la situació d’emergència actual no es poden omplir ni reomplir les piscines amb aigua potable sempre i quan sigui per a un ús lúdic.
Tot i que asseguren que «estudiaran la viabilitat de la proposta».
En total, el gremi representa el 95% dels allotjaments turístics que hi ha a Lloret de Mar. Aquests, són uns 120 establiments, que sumen més de 40.000 places (de les quals, 30.000 són hoteleres, 5.000 més de càmpings i la resta, d’apartaments turístics). «Hem fet càlculs i ho hem dividit entre els llits que suma cadascun per saber què
« Som aquí perquè, per desgràcia, no s’han dut a terme les inversions que tocaven»
JAUME FÀBREGA PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE GIRONA « Si no ho fem nosaltres, ningú ho farà; els del sector turístic no ens podem perdre ni un sol dia»
ENRIC DOTRAS PRESIDENT DEL GREMI D’HOSTALERIA DE LLORET
pertoca», va concretar.
L’explicació d’aquesta mesura d’iniciativa privada es va dur a terme ahir a la Cambra de Comerç de Girona, la qual va acollir a la roda de premsa conjunta de les Cambres de Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Girona per valorar la situació de l’empresa davant la sequera. «Som aquí perquè, per desgràcia, no s’han dut a terme les inversions que tocaven», va lamentar el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega. El mateix president, va realitzar una comparació amb les Canàries: «Tota l’aigua que consumeixen allà prové de dessaladores», va explicar.
Fàbrega, va voler començar la roda de premsa conjunta explicant una breu anècdota per tal d’evidenciar la neguitosa situació que està vivint el sector empresarial. L’anècdota va ser sobre una empresa del sector químic, la qual havia rebut correus per part de clients estrangers demanant-los si podran proveir-los, ja que tenien dubtes arran de les restriccions per la sequera. «Evidentment la resposta va ser que sí, però estic segur que ja s’hauran buscat un proveïdor alternatiu de fora de Catalunya», va relatar el president.
«S’han fet els deures»
El punt de vista de Pol Fages, el president de la Cambra de Comerç de Palamós; Pere Ayach, el de la Cambra de Sant Feliu de Guíxols i l’esmentat prèviament, Jaume Fàbrega, sobre el comportament del sector empresarial envers la crisi hídrica és molt similar: «l’empresariat gironí ha fet els deures».
D’altra banda, els presidents de les cambres gironines, que es van reunir ahir, van demanar que «no s’enviï un missatge d’alarma innecessari a la població ni al mercat internacional». És més, Albert Sibils, representant del sector turístic, va reiterar en diverses ocasions, que no es pot «espantar el mercat», perquè hi ha països que competeixen en l’àmbit turístic amb nosaltres, com ara França, que «magnifiquen» els problemes per evitar perdre turistes.
D’altra banda, Pol Fages, va voler subratllar que el sector turístic està «preparat» per afrontar la sequera i va assegurar «que els clients podran gaudir de les seves vacances». Sobretot, davant una temporada que «es preveu molt bona».
«L’administració ha de ser àgil amb les inversions, i no posar traves burocràtiques a aquells qui vulguin fer-les; fins i tot, donant incentius fiscals», va assegurar Fages. A més, el president de la Cambra de Palamós va explicar ahir que, precisament, diferents ports esportius i clubs nàutics poden instal·lar dessaladores com la que ara ha impulsat el sector turístic de Lloret. Mentre que, per la seva banda, Pere Ayach va defensar que «les empreses s’han adaptat i s’estan adaptant» a la manca d’aigua.
Iniciativa pública
Com s’ha mencionat prèviament, la intenció del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar és que aquest model es pugui estendre arreu de la Costa Brava. «Voldríem que fos iniciativa de l’administració, i que també ens ajudessin a fer arribar als clients internacionals el missatge que podran gaudir de les piscines», va expressar a la Cambra de Comerç, Enric Dotras. Des de la Diputació de Girona, que també va portar a terme una roda de premsa relacionada amb la sequera, el president Miquel Noguer va elogiar el sector «per fer els deures» i, tot i «no poder conèixer els detalls», va considerar una bona idea la compra de la planta dessalinitzadora per part dels hotelers de Lloret de Mar.