Els salaris pactats inicien el 2024 amb una pèrdua de poder adquisitiu | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els salaris pactats inicien el 2024 amb una pèrdua de poder adquisitiu

  |   Novetats

El Periódico. Els convenis preveuen un augment salarial del 2,8% aquest any, davant una inflació del 3,4% al gener. Representen 7,4 milions d’empleats.

Els salaris pactats en conveni col·lectiu han arrencat aquest 2024 amb un increment del 2,8%, sis dècimes per sota de la inflació. Així ho constaten les dades actualitzades ahir pel Ministeri de Treball, que mostren com el gruix dels assalariats coberts per la negociació col·lectiva estan de moment perdent poder de compra, ja que la inflació interanual registrada al gener va ser del 3,4%.

La negociació col·lectiva no acaba d’aconseguir blindar el poder adquisitiu dels treballadors, que un any més veuen com els preus als mercats, súpers i altres béns i serveis pugen més que les seves nòmines.

Si bé quan la patronal i els sindicats s’asseuen a renovar un conveni col·lectiu són sensibles als actuals índexs d’inflació i pacten, majoritàriament, revaloritzacions superiors, les condicions heretades d’anys anteriors mostren que els negociadors van infravalorar l’evolució de l’IPC.

Segons les últimes dades recopilades pel Ministeri de Treball, 7,3 milions d’assalariats estan coberts per un conveni col·lectiu en vigor. Representen el 42% del total d’assalariats; la resta o bé té el conveni sense vigència o bé no en té cap. Respecte als que sí que estan coberts per un plec col·lectiu, aquests preveuen actualment un increment salarial del 2,8% per a aquest any, sis dècimes per sota dels actuals nivells d’inflació.

La revalorització mitjana que, de moment, impera per a aquest any està clarament per sota de productes bàsics del cistell de consum, com la carn de porc (12,8%), l’oli d’oliva (54,6%) i els llegums (13,2%), segons les últimes dades desagregades de l’IPC del desembre. Caldrà veure com evolucionen els dos indicadors.

Els nous convenis col·lectius firmats durant el mes de gener passat sí que es van tancar amb referències per sobre de la inflació. Concretament, van registrar una variació salarial del 3,7%, quatre dècimes per sobre de l’IPC. El problema, per als interessos dels empleats, és que aquests convenis renovats al gener només cobreixen 16.453 persones, una minoria en comparació als 7,4 milions d’assalariats coberts per la negociació col·lectiva.

Aquest 2024 regeix l’Acord per l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), un pacte firmat entre les cúpules de CEOE, CCOO i UGT per guiar les negociacions salarials dels diferents sectors. Aquest preveu un consens que els sous haurien de pujar almenys un 3% aquest any. De moment les negociacions heretades d’anys anteriors situen la mitjana salarial per sota d’aquest llindar, tot i que, a mesura que es vagin renovant, poden acostar o allunyar el conjunt de convenis a aquesta xifra.