El BCE manté els tipus d’interès en el 4,5%
El Punt. El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous que manté els tipus d’interès sense canvis per tercera vegada consecutiva. El preu oficial del diner continuarà així en el 4,5% per a les principals operacions de finançament, al 4,75% per a la facilitat marginal de crèdit –l’interès al qual el BCE presta diners als bancs a un dia– i al 4% per a la facilitat de dipòsit –la taxa a la qual remunera l’excés de les reserves a un dia.
El Consell de Govern de l’entitat ha insistit en un comunicat que està determinat a situar la inflació al 2%, que malgrat un repunt temporal pels preus de l’energia, manté una tendència a la baixa en la taxa subjacent, la que no té en compte els preus de l’energia i els aliments frescos, més volàtils. En aquest sentit, ha afirmat que mantenir els tipus d’interès actuals durant “un període prou llarg, contribuirà de manera substancial a aquest objectiu”. L’organisme monetari ha defensat que les condicions restrictives al finançament estan frenant la demanda i ajudant reduir l’increment dels preus, i ha assegurat les seves “decisions futures” asseguraran que els tipus d’interès oficial es mantinguin en nivells “suficientment restrictius”.
Els preus a la zona euro van pujar al desembre cinc dècimes respecte del novembre i el 2023 va tancar amb un augment del 2,9%. En canvi, la taxa subjacent va caure dues dècimes, al 3,4%, segons l’Eurostat.
Cap rebaixa abans de l’estiu
A la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern, La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha considerat que és “prematur” discutir reduccions del tipus d’interès en els propers mesos i ha constatat que no hi ha prou consens entre els governadors dels bancs centrals en aquest sentit. “Hem d’estar més avançats en el procés de desinflació abans d’estar segurs que l’objectiu d’inflació es podrà assolir en el moment adequat i de manera sostenible”, ha indicat. Però, segons ella, el procés “està funcionant”.
No obstant, ha reiterat que veu possible una rebaixa de cara a l’estiu, com ja va apuntar la setmana passada al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, a Suïssa, però ha evitat concretar aquesta hipotètica retallada.
En tot cas, ha indicat que les decisions de l’entitat que dirigeix es basaran en l’anàlisi de dades i no pas en horitzons temporals, perquè això “seria dependre de les dates”. En aquest sentit, ha comentat que a la pròxima reunió del Consell de Govern, prevista el 7 març, disposaran de molta més informació sobre l’evolució de l’inflació i dels salaris per tal de prendre noves decisions.
La presidenta del BCE veu “probable” que es confirmi l’estancament de l’economia a la zona euro a l’últim trimestre de 2023 i preveu un creixement “dèbil” a curt termini, per bé que els indicadors apunten cap a una millora. Lagarde ha citat les tensions geopolítiques a l’est d’Europa i a l’Orient Mitjà com a factors que mantenir els preus per damunt del previst. Pel que fa a l’impacte dels atacs houthis a la navegació comercial a la Mar Roja, Lagarde ha matisat que de moment és “moderat”, perquè el transport marítim només representa una fracció del transport mundial total.