Un 37% de les empreses hoteleres gironines es troben en un alt risc d'impagament | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

Un 37% de les empreses hoteleres gironines es troben en un alt risc d’impagament

  |   Novetats

Diari de Girona. Girona és una de les províncies d’Espanya amb més hotels en venda i en els últims anys ha vist com diversos establiments han canviat de mans.

Gairebé quatre de cada deu empreses del sector hoteler de les comarques gironines, el 37%, es troba actualment en risc «màxim» o «elevat» d’impagament, segons les dades d’Insight View, de l’empresa d’anàlisi creditícia Iberinform.

Una xifra que se situa lleugerament per sobre de la mitjana d’Espanya, on el 34% de les empreses hoteleres es troben en aquesta situació. De fet, Girona és una de les províncies de tot l’Estat amb un percentatge més elevat de firmes del sector en risc «màxim» o «elevat» d’impagament, només superada per Màlaga (56%), Madrid (54%), Barcelona (49%), Las Palmas (42%), València i Balears (amb 40% a ambdós casos).

Des d’Iberinform consideren que «aquest alt nivell de risc de crèdit reflecteix el fort impacte que va tenir la pandèmia en aquest sector, que va provocar un drenatge de la seva tresoreria en haver d’afrontar càrregues financeres i costos fixos en un context de mínima activitat».

En aquesta línia, Anna Garriga, degana de la Facultat de Ciències econòmiques i Empresarials de Ia UdG i directora de la Càtedra Climent Guitart, assegurava el passat mes de desembre en una entrevista a aquest diari que «el sector turístic els anys 2020 i 2021 va estar completament enfonsat», un fet que «va generar una debilitat financera molt important». Garriga relatava que «encara no s’ha arribat completament al nivell pre-covid» i abans de la pandèmia el sector «havia fet grans inversions per millorar la qualitat de les places hoteleres, sobretot per transformar hotels de tres estrelles en hotels de quatre o més».

Hotels en venda

Aquesta situació ha provocat que múltiples professionals del sector a la demarcació optin per posar a la venda els seus establiments. Segons un estudi que el portal immobiliari Idealista va publicar el passat mes de setembre, Girona és la tercera província d’Espanya amb més hotels en venda. Segons les dades del portal, en aquell moment la província de Girona comptava amb un centenar d’hotels en venda. Una xifra que, en tan sols un any, va augmentar un 26,6%, ja que en el 2022 hi havia en venda 79 establiments hotelers. L’estudi assegurava que amb Girona, les Illes Balears (111) i Màlaga (106) eren les províncies que encapçalaven l’oferta d’establiments amb llicència hotelera en venda a Espanya, que no ha parat de créixer des de l’esclat de la pandèmia.

Els fons d’inversió, a escena

Des de l’esclat de la pandèmia múltiples hotels importants de la demarcació han canviat de mans. L’abril del 2021, el grup d’inversió Azora va anunciar la compra del complex turístic l’Arenas Resort Giverola de Tossa de Mar, propietat en aquell moment de la cadena hotelera suïssa Arenas Resorts.

Uns mesos més tard, al desembre, el fons internacional Sixth Street va adquirir l’Hotel Santa Rosa de Lloret de Mar en el marc d’una operació en la qual es va fer amb una cartera de cinc establiments en tota Espanya. Poc després, Lloret va tornar a ser protagonista, quan l’hotel Don Juan, ubicat al municipi i un dels establiments més grans de tot Catalunya amb 819 habitacions, va passar a ser gestionat per la companyia hotelera Fergus Group.

L’any passat van continuar les operacions dins del sector. Meliá Hotels International va anunciar al juny que passava a gestionar el Gran Hotel Monterrey de Lloret de Mar amb què l’hotelera arribava a la Costa Brava. El sector hoteler va tancar l’any amb una nova operació a Lloret de Mar amb un altre fons internacional com a protagonista. Indotek, amb seu a Budapest, va comprar a l’octubre l’Hotel H·Top Royal Beach en una operació finançada pel Banc Santander amb deu milions d’euros.