El govern espanyol i els sindicats pacten l'augment del 5% del salari mínim, fins els 1.134 euros | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

MADRID, 10/01/2024.- La ministra de Trabajo Yolanda Díaz durante un pleno del Congreso celebrado excepcionalmente en el Senado, este miércoles en Madrid. El pleno del Congreso debate la convalidación de tres decretos del Gobierno con medidas para amortiguar la crisis sin que todavía haya logrado los apoyos necesarios para sacarlos adelante, por lo que se prevé una negociación in extremis, especialmente con partidos como Junts que apoyaron la investidura de Pedro Sánchez, claves para su aprobación. EFE/ Chema Moya
 4651#Agencia EFE

El govern espanyol i els sindicats pacten l’augment del 5% del salari mínim, fins els 1.134 euros

  |   Novetats

El Punt. L’entesa no compta amb el vist-i-plau de la patronal.

El govern espanyol ha tancat aquest divendres un acord per fixar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) en un 5%. Tal com ha detallat en roda de premsa el secretari d’estat de Treball, Joaquín Pérez, aquest increment s’ha pactat finalment només amb el suport dels sindicats. “El govern ha fet un gran esforç per intentar arribar a un acord amb totes les organitzacions sindicals i empresarials”, ha dit després de la darrera trobada amb els agents socials segons recull una informació de l’ACN. L’acord suposa que l’SMI s’incrementi 54 euros i passi de 1.080 a 1.134 euros mensuals en 14 pagues, una pujada amb efectes retroactius al mes de gener. “Això beneficia a més de dos milions i mig de treballadors”, ha resolt després d’una cita que ha durat unes dues hores.

“Hem estat fins aquest darrer moment intentant que la patronal s’avingués a tancar un acord”, ha destacat el secretari d’estat. Tot i això, ha lamentat que les organitzacions CEOE i Cepyme, presents al diàleg social, no s’hagin mostrat flexibles per buscar una xifra alternativa o renunciar a algunes de les seves exigències. Malgrat tot, el govern espanyol ha agraït la participació de l’empresariat hagi participat de les converses.

Tal com ha detallat Pérez, l’acord s’ha de traslladar al Consell de Ministres, que vehicularà la pujada a través d’un reial decret amb fase de consultes a les entitats socials. “Accelerarem tots els tràmits, que complirem escrupolosament, per portar-ho al Consell com més aviat millor”, ha dit. D’altra banda, ha recordat que s’aprovi quan s’aprovi els efectes de la pujada seran retroactius a l’1 de gener.

Finalment, el secretari d’Estat ha ressaltat que un dels objectius de l’executiu era que els treballadors no perdessin poder adquisitiu i es complís amb l’objectiu de fixar un SMI al 60% del salari mitjà. Segons el Ministeri de Treball, la pujada també permet incrementar el poder adquisitiu dels treballadors més humils, principalment dones i joves, ja que la pujada és superior a les darreres dades de la inflació.

Els sindicats es mostren satisfets amb l’augment de l’SMI i defensen que l’augment del 5% “no és una xifra capritxosa”. L’augment beneficiarà gairebé 305.000 persones a Catalunya, el 10,2% del total de persones que cotitzen, segons UGT. D’aquest total de persones beneficiàries, el 51% són dones. En una roda de premsa després de conèixer-se l’acord, les organitzacions sindicals han qualificat l’acord de “bona noticia” tot i que han lamentat que el pacte no hagi comptat amb l’aval de la patronal. CCOO ha detallat que la xifra pactada obeeix a l’increment que s’ha reflectit a l’enquesta de costos laborals del tercer trimestre i també a l’índex de cost laboral harmonitzat.

“No preteníem en cap moment que l’SMI s’apugés per sota”, ha dit Mari Cruz Vicente, secretària confederal d’Acció Sindical de CCOO.

Alhora, UGT ha enviat una advertència al sector agrícola i ha recordat que l’increment ha d’arribar “a tots els sectors”. Per això, s’ha mostrat partidari de crear un mecanisme per controlar que l’increment s’apliqui entre els agricultors on hi ha patronals que “són reticents” a apujar l’SMI.

L’altra cara de la moneda és la patronal. Pimec ha lamentat que el govern espanyol hagi pactat amb els sindicats l’augment sense comptar amb la patronal. En un comunicat, l’entitat ha dit que la puja s’hauria d’haver fet “tenint en compte variables econòmiques com el pes de les rendes del treball, la situació actual de l’economia i la productivitat”, i veu “molt negatiu” que s’hagi pres sense els empresaris. Pimec ha tornat a reclamar que les mipimes tinguin veu pròpia al diàleg social de l’Estat, i ha remarcat que l’SMI no ha d’afectar la competitivitat empresarial ni la creació d’ocupació. La patronal també ha exigit al govern espanyol que adapti els contractes públiques a les noves demandes salarials.