La producció d'aliments halalse duplica en 10 anys a Catalunya | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La producció d’aliments halalse duplica en 10 anys a Catalunya

  |   Novetats

El Periódico. Moltes empreses busquen la certificació de garantia per poder exportar els seus productes, ja que la quarta part de la població mundial els consumi.

Olis d’oliva extra verge, rebosteria, formatges, begudes vegetals, xocolates, aromatitzants, llaminadures… i, per descomptat, carns de be i de vedella. La producció d’aliments sota els criteris halal (els estrictes requisits que imposa la religió musulmana) guanya terreny a Catalunya, on en l’última dècada s’ha duplicat el nombre d’empreses del sector que compten amb el segell de garantia que els acredita com a tals.

“Són, en la majoria dels casos, firmes que busquen la certificació per poder exportar els seus productes i, en contra del que molts puguin pensar, no són només del sector carni, sinó que predominen les companyies que elaboren productes gurmet d’alta gamma”, concreta Kamel Jalloul, responsable de Halal Food and Quality, empresa que expedeix els certificats.

“El segment halal s’ha consolidat com un dels principals mercats d’alimentació mundial i suposa una gran oportunitat comercial per a empreses catalanes agroalimentàries”, remarca Ramon Senmartí, director de Prodeca, un organisme de la Generalitat que s’encarrega de la promoció internacional dels aliments catalans. “Els productes halal compten amb més de 2.000 milions de consumidors, el 25% de la població mundial, i el 2022 va superar els 3 bilions d’euros en valor”, prossegueix Senmartí, que la setmana passada va dirigir una missió comercial a Riad (Aràbia Saudita) en què van participar una desena d’empreses catalanes. “I entre aquests consumidors potencials no només estan els musulmans”, precisa el director de Prodeca.

A Catalunya, hi ha al voltant de 150 empreses amb la certificació halal, de les 320 que hi ha a tot Espanya. “La majoria d’elles es dediquen a l’alta gamma o fini foods i són del sector de la rebosteria, les mels, els olis, els cafès i les infusions, els esnacs, els sucs i confitras i els caldos,” indica Senmartí, que estima que les exportacions halal d’aquestes ascendeixen a 200 milions d’euros, “dels quals uns 40 milions corresponen als setrills”. El segueixen les firmes de carns i embotits, que al costat de les de fruites i verdures registren unes vendes a l’exterior d’uns 100 milions d’euros. “I per estrany que pugui semblar, està també el sector del vi i del cava, que subministra sobretot a hotels de l’Orient Mitjà, amb entre set i vuit milions d’euros,” apunta.

Catalunya ha sigut pionera a Espanya en la certificació halal, “i això li permet sortir al mercat exterior amb certa solidesa”, afegeix Senmartí. El segell de qualitat garanteix que en el procés de producció no ha intervingut cap element procedent del porc.