Lloret aposta per l’aigua regenerada però no pot evitar una multa de l’ACA
Diari de Girona. El sector turístic calcula que suposaria un estalvi de fins a un 40% pel sector hoteler, que seria el primer de l’Estat en aplicar aquesta mesura ha presentat al·legacions contra la sanció i demana ajuts específics per municipis turístics.
L’Ajuntament de Lloret de Mar va presentar ahir el pla de treball que vol aplicar, conjuntament amb la Mesa Empresarial de Turisme, per a una gestió més sostenible de l’aigua. El consistori aposta per impulsar l’ús d’aigua regenerada de l’estació de tractament -actualment, en fa servir menys del 10%- per regar jardins o netejar carrers. Tot i això, l’Ajuntament s’ha sumat al llistat de municipis que han rebut sancions per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). En aquest cas, la multa és de 29.400 euros.
El municipi ja utilitza aigua regenerada per usos com la neteja de via pública, el clavegueram, el reg de zones enjardinades (a través de camions cisterna o amb connexions específiques com la que tenen els Jardins de Santa Clotilde), el pitch & putt i els camions de bombers i d’associacions de defensa forestal.
Segons dades de l’Ajuntament de Lloret de Mar, l’ús d’aigua regenerada al municipi ha suposat l’últim any un estalvi d’aigua potable d’un 23% per aquests usos municipals, que en temporada alta requereixen fins a 39.000 litres d’aigua per dia. Tot i això, actualment, Lloret de Mar utilitza menys del 10% de tota aquesta aigua que regenera a l’estació depuradora d’aigües residuals; uns excedents que es retornen al medi natural mitjançant una canalització submarina que la torna al mar.
L’objectiu és portar més enllà aquesta iniciativa, tot esperant una intervenció prèvia que ha de dur a terme l’ACA. D’aquesta manera, el sector hoteler del municipi serà el primer de l’Estat que apliqui aquesta mesura.
A més, la inversió per al 2024 per a l’actualització de canalitzacions sensibles de la xarxa d’aigua potable, per prevenir fugues, arribarà al mig milió d’euros.
Ajuntament i empresaris han coincidit, però, que el pressupost municipal és insuficient per accelerar el ritme de construcció de la xarxa d’aigua regenerada i esperen línies d’ajuts específics per municipis turístics per part de la Generalitat i el govern d’Espanya.
El sector privat, amb el vicepresident de la Taula Empresarial de Turisme, Enric Dotras, al capdavant, va destacar les mesures que s’han adoptat a la majoria d’establiments els últims anys com a reducció de cabal en aixetes i dutxes, bugaderies de màxima eficàcia o descens del nivell a les piscines.
Prop de 30.000 euros de sanció
La sanció de 29.400 euros imposada per l’ACA a l’Ajuntament és conseqüència del consum total de 244 litres per persona i dia (14 litres per sobre dels 230 permesos). El regidor dels Serveis d’Aigua i Clavegueram, Nino Gómez, va explicar que ja s’han presentat al·legacions perquè consideren que «aquestes dades no són reals perquè al setembre hi ha prop de 10.000 habitants més a Lloret» comptant els estiuejants.