El pressupost de la Diputació creix fins als 197,2 milions d’euros i prioritza l’ajut als ajuntaments
El Punt. “És un creixement sobtat”, reconeixia el president de la Diputació de Girona , Miquel Noguer, en relació amb l’increment del 16,6% del pressupost general del 2024, que arriba als 197,2 milions d’euros després d’uns darrers exercicis de pujades moderades d’un 5%, aproximadament. Aquest augment beneficiarà els ajuntaments, va remarcar Noguer com a tret diferencial del pressupost, ja que els comptes de la Diputació per a l’any vinent prioritzen el fons de cooperació econòmica i local, que la corporació dona als ajuntaments i que arriba als 28,5 milions d’euros. Per Miquel Noguer, el fons de cooperació econòmica i local és “l’ADN dels ajuntaments”. En aquest sentit, amb aquest fons consolidat, els ajuntaments ja poden fer els seus pressupostos preveient els diners que els aportarà la Diputació. El fons beneficia sobretot els ajuntaments més petits. Els consistoris poden destinar els diners del fons tant a inversió com a pagament ordinari, excepte el pagament de taxes. Hi ha també un 15% destinat a cultura. “Els que en surten més beneficiats són els ajuntaments, que és el que ha de ser”, va concloure Noguer.
El president de la Diputació va explicar que aquest creixement “sobtat” es deu als diners que l’Estat espanyol va cobrar de més l’any 2022, al voltant de 30.000 milions d’euros. El govern espanyol ha de liquidar-ho el juliol del 2024 i, segons els càlculs que han fet els serveis econòmics de la Diputació de Girona, preveuen que han de rebre uns 22,5 milions d’euros. En aquest sentit, la Diputació ha reservat aquests diners per al fons de contingència.
La Diputació de Girona té un pressupost de 186,8 milions d’euros (el 2021 no arribava als 139). També creixen els pressupostos dels tres organismes autònoms de la corporació: Dipsalut, 16,4 milions d’euros (un 5,22% més que l’any passat); Xaloc, 14,4 (11,42%), el conservatori de música Isaac Albéniz, 3,8 (un 1,51% més), i Semega, vinculada a la ramaderia i genètica aplicada (759.000 euros, amb un lleuger increment del 0,93%). També s’han incrementat els pressupostos dels tres consorcis adscrits al grup institucional de la Diputació: el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, el Consorci de les Vies Verdes de Girona i el Consorci de les Gavarres. I augmenten també els comptes de les societats mercantils participades majoritàriament per la Diputació: el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i Sumar. En total, el pressupost del grup institucional arriba als 285,9 milions d’euros, un 16,42% més que l’any passat.
El vicepresident Pau Presas va desglossar els números destacant les mesures per combatre el canvi climàtic i la sequera com a eixos principals del pressupost. Els comptes del 2024 també posen el focus en les polítiques socials i d’habitatge i el suport a l’educació i la cultura. El vicepresident Presas també va destacar l’increment important del fons de cooperació econòmica i local, que permetrà dotar de més recursos els ajuntaments.
Tant Pau Presas com Miquel Noguer van assenyalar la situació greu de sequera que viu el país. Així ho reflecteixen els comptes de la Diputació, tant en l’àrea de Medi Ambient com en organismes com el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona.
La Diputació de Girona té dues línies principals de subvencions: el fons de cooperació econòmica i local als municipis (28,5 milions d’euros) i el fons amb els consells comarcals, un conveni que puja a més de 5,5 milions d’euros. A més, la Diputació té programes concrets quant a línies de subvencions. Destaquen les polítiques en habitatge (2,5 milions d’euros). Pau Presas va destacar el pla de monuments (1,4 milions d’euros): “És un pla que des de fa molts anys es fa a la demarcació i que té un impacte al territori ja que la majoria de monuments i espais històrics s’hi han pogut acollir.” Un altre dels programes de subvencions destacats són els plans de ciutat i obres de millora per a biblioteques (665.000 euros). Pel que fa a la inversió de la Diputació de Girona, es destinen pràcticament quatre milions d’euros a la xarxa viària i tres milions a infraestructures per a la canalització de la fibra òptica. “És important perquè es dona suport als municipis més petits per evitar la despoblació però també per assegurar l’activitat econòmica arreu de la demarcació”, va assenyalar el vicepresident Pau Presas.
La Diputació de Girona fa aquest migdia un ple extraordinari per aprovar el pressupost.