L'escassetat de perfils porta més empreses a contractar gent més gran de 55 anys, però el 63% continua sense fer-ho | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

L’escassetat de perfils porta més empreses a contractar gent més gran de 55 anys, però el 63% continua sense fer-ho

  |   Novetats

El Periódico. A l’atur amb més de 65 anys: «Ni puc jubilar-me, ni em volen per fregar escales». La doble crisi (laboral) dels 50 anys.

L’escassetat de determinats perfils en diferents gremis està empenyent cada vegada més empreses a superar les seves reticències i contractar gent més gran de 55 anys. No obstant, i malgrat la millora per a l’ocupabilitat d’aquest col·lectiu, la majoria de petites i mitjanes companyies catalanes continuen sense fitxar personal sènior per engrossir les seves plantilles. Així ho revela la segona edició de l’enquesta elaborada per la Fundació Pimec, publicada aquest dimecres i que continua constatant clares resistències per part de moltes companyies per apostar per empleats que encaren la recta final de la seva vida laboral.

Si abans d’esclatar la crisi del maó, ja fa més de 15 anys, tenir més de 55 anys i estar a l’atur era una cosa bastant infreqüent, quan va petar la bombolla aquest fenomen s’ha disparat. Segons les últimes dades disponibles de l’enquesta de població activa (EPA) de l’INE, referents al tercer trimestre del 2023, el 19,1% del total d’aturats té més de 55 anys; quatre vegades més que el 2008. Fet que, en termes absoluts, es tradueix en 66.000 persones en tot Catalunya.
Si s’avança una mica l’edat de tall, fins als 45 anys, que és on els serveis públics d’ocupació han fixat l’atenció prioritària, el percentatge d’aturats a Catalunya creix fins al 37%, gairebé el doble que el registrat a l’inici de l’anterior crisi. En termes absoluts es tradueix en 128.400 persones.

L’envelliment del mercat laboral català i espanyol és una realitat demogràfica, i malgrat que les empreses no hi manifesten una aversió conscient, són poques les que tenen incorporats mecanismes per prevenir discriminacions per edat o directament primar la incorporació de perfils sèniors. Segons l’enquesta presentada aquest dimecres per Pimec, elaborada partint de 354 entrevistes a pimes catalanes, la meitat no tenen protocols específics per discriminar positivament els candidats grans. Ni reserva quotes per edat, ni aplica currículum cec ni publicita en les seves ofertes que busca personal madur.

I les dades de contractació que mostra l’enquesta reflecteixen les conseqüències d’aquesta falta de mesures efectives. El 63,7% de les empreses entrevistades no han incorporat cap persona més gran de 55 anys en els dos últims anys. L’últim any s’ha produït una millora notable, ja que en l’anterior edició de l’informe l’esmentat percentatge escalava fins al 78%. Un avenç en contra de l’edatisme que des de Pimec atribueixen a l’escassetat que es troben i denuncien moltes companyies per trobar els perfils idonis per ampliar les plantilles.

La discriminació per edat, és a dir, que les empreses prefereixen de manera irracional contractar algú jove abans que algú més gran, ha sigut demostrada ja per l’acadèmia. La fundació Iseak va publicar aquest any un experiment que va consistir a enviar 1.600 currículums ficticis a 800 vacants d’ocupació publicades al portal Infojobs per a les ciutats de Barcelona, Madrid i Euskadi. Dos currículums amb característiques similars (nivell educatiu, tipologia de treballs realitzats o gènere) per a la mateixa oferta; un, d’una persona de 35 anys i l’altre, d’una de 49 anys. Resultat: la probabilitat de rebre una resposta per part de les empreses és 50% menor per a les persones grans.

Una de les prioritats que ha manifestat la reelegida vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, per a la present legislatura és reduir el persistentment alt nombre d’aturats més grans de 45 anys. Mitjançant plans de xoc per incentivar la seva reinserció, així com amb una reforma dels subsidis assistencials, per permetre compatibilitzar part de l’ajuda amb el sou durant un temps.

Des de la Fundació Pimec li han reclamat, entre altres coses, que impulsi un nou contracte bonificat per als més grans de 45 anys, amb cotitzacions especials i més barates per a les empreses que la resta de treballadors. I amb bonificacions creixents a mesura que els esmentats treballadors compleixen més anys.