El BBVA guanya 5.961 milions d’euros i s’acosta a un altre màxim històric
Diari de Girona. El conseller delegat avisa que l’impost a la banca frena el crèdit i admet que el resultat ja està en línia amb les exigències dels inversors.
L`alça dels tipus d’interès oficials pels bancs centrals per combatre la inflació continua portant els resultats bancaris a nivells rècord. El BBVA va guanyar 5.961 milions d’euros entre el gener i el setembre, un 24,3% més. L’any passat, el banc va obtenir un màxim històric de 6.420 milions, que tot apunta que superarà aquest exercici. I a més, els seus gestors han avançat que els guanys del 2024 seran encara més grans que els del 2023. A Espanya, el grup va guanyar 2.110 milions en els primers nou mesos, amb un fort increment del 61,9% malgrat l’impost a la banca del Govern, que li va costar 215 milions.
Tot i això, i com han fet tots els seus competidors, el seu conseller delegat, Onur Genç, es va oposar ahir al pacte establert pel PSOE i Sumar per fer el gravamen a la banca permanent en lloc de temporal. «No és bo per a Espanya» va dir, perquè dificulta captar inversió per la inestabilitat regulatòria que suposa, alhora que redueix la capacitat dels bancs de donar crèdits a mitjà termini en disminuir-ne el capital. Això sí, va confirmar alhora que l’entitat continua tenint la intenció de distribuir entre els seus accionistes el capital per sobre del 12% (actualment uns 3.442 milions d’euros) via dividends i recompres d’accions.
L’executiu turc, així, va admetre -al contrari que altres banquersque la seva alta rendibilitat sobre el capital (17%) ja està en línia amb la que els inversors exigeixen. El mercat, va continuar, s’equivoca en atorgar un valor a la borsa al BBVA inferior al seu valor comptable. «L’única explicació és que el mercat no creu que puguem mantenir la rendibilitat del 17%, però creiem que serà fins i tot més gran l’any que ve», va defensar. En qualsevol cas, tenint en compte la situació de l’acció, el banc considera que té sentit tornar capital als accionistes.
La millora del resultat fins al setembre es va basar principalment en un marge d’interessos (diferència d’ingressos pel cobrat pel crèdit i pagat pels dipòsits) que es va disparar un 29,4%. Com la resta d’entitats, el BBVA està elevant lentament la remuneració que paga als seus clients i beneficiant-se de l’alça del que els cobra, cosa que incrementa amb força el marge dels clients (diferència entre el tipus mitjà dels crèdits i els dipòsits). A Espanya, ha passat de l’1,85% del setembre del 2022 al 3,33%, amb el tipus mitjà dels préstecs ascendint de l’1,93% al 4,01%.