El PIB modera el creixement al 0,3% en el tercer trimestre
Diari de Girona. El Producte Interior Brut espanyol frena a l’estiu, després d’haver augmentat el 0,6% i el 0,4% ens els dos primers trimestres de l’any. En la taxa anual, la variació es queda en l’1,8%.
L’economia espanyola avança en la senda de desacceleració. El producte interior brut (PIB) va moderar lleugerament el seu creixement durant l’estiu, de manera que va avançar entre juliol i setembre el 0,3% respecte al segon trimestre, després d’haver-lo fet el 0,6% i el 0,4% en els dos primers trimestres de l’any, segons les dades de la Comptabilitat Nacional Trimestral publicats aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La deterioració del sector exterior i la caiguda del 4% en les exportacions va contribuir a frenar l’activitat del tercer trimestre.
En taxa anual, si es compara amb el tercer trimestre de 2022, la variació del PIB es queda en l’1,8%, dues dècimes per sota del 2% anotat en el trimestre precedent. Segons el Govern, aquest avanç és compatible amb la seva previsió d’un creixement del 2,4% per al conjunt de 2023, després d’haver crescut el 5,8% en 2022.
El creixement del PIB en el tercer trimestre es va recolzar sobretot en la puixança del consum de les llars, amb un creixement de l’1,4% , impulsat pels guanys de poder adquisitiu i l’evolució de l’ocupació. La inversió, no obstant això, va retrocedir el 0,8% en taxa trimestral. El turisme va contribuir a l’activitat econòmica gràcies a les excel·lents dades en els mesos de juliol i agost.
Dins dels components de la demanda exterior, en el tercer trimestre van caure tant les exportacions (-4%), com les importacions (3,1%).
Pel costat de l’oferta, els sectors que més contribueixen al creixement són la indústria manufacturera (un avanç del 0,8%) i els serveis (0,9%), mentre que, en relació al segon trimestre van retrocedir l’agricultura (-3,4%) i la construcció (-0,6%).
La inversió accelera
En taxes anuals, el consum de les llars va resultar l’1% superior al del mateix període de l’any anterior (1,2 punts menys que en el trimestre passat) i el de les administracions públiques va avançar el 3,3% (vuit dècimes menys que en el segon). La formació bruta de capital registra una variació de l’1,9%, superior en 1,1 punts a la del trimestre anterior. Per part seva, les exportacions del tercer trimestre van ser el 2,4% inferiors a les del mateix període de 2022 i les importacions van retrocedir el 2,9%.
La demanda nacional va contribuir amb 1,7 punts al creixement interanual del PIB de l’1,8, mentre que la demanda externa va sumar dues dècimes (en xifres arrodonides, en tots els casos).
Si bé, en termes reals, descomptant l’efecte de la inflació, l’economia va créixer l’1,8% en el segon trimestre, en termes corrents, l’avanç va ser del 8,1% (8,7% en el segon trimestre).
Accelera l’ocupació
El creixement de l’ocupació, mesurat en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, es va accelerar en el tercer trimestre, amb un avanç del 2,4%, cosa que suposa 2 punts més que en el segon trimestre. No obstant això, en termes d’hores treballades, la variació trimestral va ser molt menor, del 0,1%, en correspondència a una retallada del 2,3% en la jornada mitjana a temps complet.
En termes interanuals, les hores treballades varien un 1,9%, taxa que és vuit dècimes superior a la del segon trimestre de 2023, i els llocs equivalents a temps complet ho fan en 3,5%, quatre dècimes més, la qual cosa suposa un increment de 678.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.
La variació interanual del cost laboral unitari se situa aquest trimestre en el 5,9%, mentre que la de la remuneració per assalariat, en el 4,2%.
Segons el Govern, l’avanç és compatible amb la seva previsió de creixement del 2,4% per al conjunt de 2023
El turisme va contribuir a l’activitat econòmica gràcies a les excel·lents dades en els mesos de juliol i agost.