La inversió immobiliària cau un 50% fins al mes de juny | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La inversió immobiliària cau un 50% fins al mes de juny

  |   Novetats

Diari de Girona. El sector tanca el primer semestre amb una inversió acumulada que frega els 5.000 milions.

La inversió immobiliària va caure al primer semestre un 47% respecte el mateix període del 2022, fins als 5.000 milions d’euros, segons la consultora CBRE. «Per al conjunt del 2023, preveiem que l’ajust en els volums fregui el 30% o 40%, si es compara amb l’any rècord del 2022, situant-se lleugerament per sota de la mitjana dels últims anys», assenyala l’últim informe de la firma.

A què es deu aquesta caiguda a la inversió?. El valor dels actius immobiliaris està relacionat directament amb els tipus d’interès i el cost del finançament. Per tant, des que el Banc Central Europeu va començar a endurir la política monetària, durant el 2022, s’ha viscut un ajustament en les rendibilitats exigides pels inversors. Aquest ajustament implica, en la majoria dels casos, una caiguda en els preus. No obstant això, compradors i venedors no troben el valor exacte dels actius, cosa que deriva en un fre a la inversió.

Durant el primer semestre del 2023, la inversió en la compra de complexos hotelers va arribar als 1.383 milions d’euros, que suposa el quart millor semestre de la sèrie històrica, segons la firma de consultoria Colliers. En total, s’han transaccionat 62 hotels que sumen 8.316 habitacions. Més del 50% del volum es va destinar a l’adquisició d’hotels de cinc estrelles i el 92% dels actius s’ubicaven a Barcelona (33%), les Balears (29%), les Canàries (13%), Madrid (9%) i Costa del Sol (8%). La inversió es va repartir gairebé a parts iguals entre immobles d’ús de vacances (56,5%) i urbà (43,5%).

Aquesta classe d’actiu és un dels que ha tingut més dinamisme durant la primera meitat de l’any, beneficiat per les positives xifres del sector turístic, amb la demanda completament recuperada després de la pandèmia. Durant aquest any, Espanya podria registrar un rècord històric de turistes, per sobre dels 85 milions.

El sector living, que engloba tots els tipus d’allotjaments (habitatge de lloguer, residències de gent gran i estudiants), ha tancat el primer semestre a la baixa. Segons la consultora JLL, es van registrar operacions per valor de 1.260 milions, xifra que suposa una caiguda del 50% respecte el mateix semestre del 2022, que va ser rècord a la sèrie històrica.

Aquest segment immobiliari engloba diferents tipus d’actius que han tingut un comportament dispar. En habitatge de lloguer es van invertir 1.048 milions, un 40% menys, davant d’un semestre de l’any passat que va ser inusualment alt.

En el cas de les residències d’estudiants, la caiguda és molt més gran, de prop del 90%. Durant el primer semestre, només es van tancar operacions per valor de 50 milions. Per part seva, les residències de gent gran i actius sociosanitaris van culminar els primers sis mesos de l’any amb una reculada en la inversió del 50%, amb 160 milions invertits.