Els treballadors gironins comencen a recuperar poder adquisitiu | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els treballadors gironins comencen a recuperar poder adquisitiu

  |   Novetats

Diari de Girona. La pujada de salaris pactada en conveni a la província ja supera la dada de l’IPC per primera vegada durant aquest 2023. Tot i això, la recuperació és encara molt tímida i en cap cas no compensa el terreny perdut pels sous.

Bones notícies per a la butxaca dels treballadors gironins. La contenció que han experimentat els preus els últims mesos ha provocat que el mes de juny passat, per primera vegada aquest any 2023, les pujades de salari pactades en conveni a la província superessin la dada de la inflació. És a dir, que els sous comencen a recuperar poder de compra, primer per l’encariment de les primeres matèries i els subministraments que van provocar els colls d’ampolla després de la pandèmia, i, posteriorment, per la guerra d’Ucraïna.

Això sí, una recuperació encara molt tímida, que en cap cas no compensa el terreny perdut pels sous en aquest temps. En concret, segons les xifres l’INE, la dada d’inflació es va reduir al juny a la província fins a l’1,4% en termes interanuals, el nivell més baix dels dos últims anys. Per trobar una xifra similar, cal remuntar-se fins al març del 2021. Aleshores va situar-se a l’1,2%, abans de començar a encadenar mesos d’alces consecutives que el van catapultar fins més enllà del 10%.

Però, sobretot, el més significatiu és que la dada es queda per sota de l’increment salarial mitjà acordat entre sindicats i patronal en els convenis col·lectius de la província des de principis d’aquest any, que se situa en el 2,69%, segons dades del Ministeri de Treball i Economia Social. És a dir, 1,29 punts més. Ara cal veure si aquesta tendència es manté en el que queda d’exercici.

Per la part dels sous, la xifra hauria de seguir en augment, després de l’acord signat a nivell nacional entre CCOO, UGT i la patronal CEOE per instar una pujada del 4% el 2023 i del 3% per a cadascun dels exercicis del 2024 i del 2025, a més d’un 1% addicional, si la inflació supera aquests nivells. El problema és que la seva aplicació no és obligatòria, i amb una inflació a la baixa, el més probable és que empreses i patronals sectorials es mostrin reticents.

També cal veure si els preus mantenen la seva actual moderació, sustentada en bona part pel descens del preu dels carburants en termes comparatius amb la situació de l’any passat, que ha tirat a la baixa també de l’electricitat.

A les comarques gironines aquest juny l’electricitat va trencar la tendència a la baixa dels darrers mesos i va pujar de nou; en part, per l’augment de la demanda vinculada als aparells per combatre la calor (com l’aire condicionat).Si en comptes de posar el focus damunt el mes de juny es tira un any enrere, però, la llum, el gas i els combustibles encara són més barats. En concret, un 29% menys.

Alguns productes, en canvi, es van apujar al juny: els viatges organitzats es van encarir un 11% i els hotels i allotjaments, un 6%. Els aliments van continuar moderant els increments -al juny es van apujar un 0,5%- però, tot i això, omplir la nevera costa un 10,6% més que fa un any.

Els sous haurien de seguir en augment després de l’acord nacional entre CCOO, UGT i la patronal CEOE