Mesures preventives enfront de les temperatures extremes
Diari de Girona. L’equip d’advocats de Prat Sàbat t’informa sobre la normativa de seguretat i salut davant fenòmens meteorològics adversos.
Ara que estem entrant a l’estiu, cal recordar que, amb vigència des del 13-5-2023, es va modificar el RD 486/1997, de disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball, per establir mesures enfront dels riscos relacionats amb fenòmens meteorològics adversos. Entre les mesures preventives, s’hi inclou la prohibició de desenvolupar determinades tasques durant determinades hores del dia quan no es pugui garantir la protecció de la persona treballadora.
A aquests efectes, s’estableix que, quan es desenvolupin treballs a l’aire lliure o en llocs de treball que per l’activitat desenvolupada no puguin quedar tancats, han d’adoptar-se les mesures adequades per protegir les persones treballadores enfront de qualsevol risc relacionat amb fenòmens meteorològics adversos, incloent les temperatures extremes. Aquestes mesures es derivaran de l’avaluació de riscos laborals que, a més dels fenòmens meteorològics esmentats, haurà de tenir en compte les característiques de la tasca desenvolupada i les característiques personals o l’estat biològic conegut de la persona treballadora.
Entre les mesures preventives, s’hi ha d’incloure la prohibició de desenvolupar determinades tasques durant les hores del dia en les quals concorrin fenòmens meteorològics adversos, en aquells casos en què no pugui garantir-se la deguda protecció de la persona treballadora. A més, quan l’AEMET o l’òrgan autonòmic que correspongui, emeti un avís de fenòmens meteorològics adversos de nivell taronja o vermell, i les mesures preventives no garanteixin la protecció de les persones treballadores, hauran d’adaptar-se les condicions de treball, incloent l’adopció de mesures de reducció o modificació de les hores de desenvolupament de la jornada prevista.
Així mateix, i en la mesura que sigui possible, les condicions ambientals dels llocs de treball no han de constituir una font d’incomoditat o molèstia per als treballadors. A aquest efecte, hauran d’evitar-se les temperatures i les humitats extremes, els canvis bruscos de temperatura, les corrents d’aire molestes, les olors desagradables, la irradiació excessiva i, en particular, la radiació solar a través de finestres, llums o envans envidrats.
En els locals de treball tancats hauran de complir-se, concretament, les següents condicions:
a) La temperatura dels locals on es facin treballs sedentaris propis d’oficines o similars estarà compresa entre 17 i 27 °C.
La temperatura dels locals on es facin treballs lleugers estarà compresa entre 14 i 25 °C.
b) La humitat relativa estarà compresa entre el 30 i el 70 per 100, excepte en els locals on existeixin riscos per electricitat estàtica, en els quals el límit inferior serà del 50 per 100.
En definitiva, la prevenció de riscos laborals engloba també les condicions de l’ambient de treball i no només els riscos que puguin suposar accidents per caigudes, cops, ús d’eines, etc.