L’OCDE alerta del risc d’una crisi mundial de deute en els pròxims anys
Diari de Girona. Els països hauran de refinançar 23 bilions de dòlars fins a l’any 2026 amb tipus a l’alça.
Els estralls que la pandèmia de covid-19, la invasió russa d’Ucraïna i la crisi d’inflació estan causant a les finances dels principals països del món desenvolupat amenacen de desfermar fortes tensions mundials en els propers anys en el deute públic, en un context de pujada ràpida dels tipus d’interès i de retirada dels bancs centrals com a principals compradors dels títols emesos pels governs, i davant l’expectativa que els països hauran de refinançar la meitat dels seus títols en els tres anys vinents.
A l’informe sobre «Perspectives d’endeutament sobirà de l’OCDE 2023», publicat ahir, l’organització de països desenvolupats assenyala que les emissions brutes i netes augmentaran aquest any: després d’una reducció del 20% de les necessitats d’endeutament el 2022 respecte els nivells màxims assolits el 2020 per la crisi sanitària, es preveu que les emissions brutes creixeran aquest any el 6% i que les netes ho faran el 4%.
També adverteix que gairebé la meitat del deute negociable de l’OCDE (uns 23 bilions de dòlars) venceran (i s’hauran de refinançar) en els tres propers anys. I alerta que els costos de l’endeutament gairebé s’han triplicat per als bons sobirans de l’OCDE des del 2021 -per la pujada dels tipus d’interèsi «sembla que encara augmentaran més a curt termini». El cost mitjà de les emissions ha passat de l’1,4% el 2021 al 3,3% el 2022.