La compravenda d'habitatge creix un 7,6% durant el primer trimestre | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La compravenda d’habitatge creix un 7,6% durant el primer trimestre

  |   Novetats

Diari de Girona. Les operacions cauen un 3% a les comarques gironines durant el mes de març en comparació amb l’any passat. Durant els primers tres mesos de l’any, els pisos i cases s’han encarit fins a un 2% a les comarques gironines.

 La compravenda d’habitatges es va enfilar un 7,6% a les comarques gironines durant el primer trimestre de l’any, en comparació amb el mateix període del 2022, segons les dades provisionals de l’Estadística de Transmissions de Drets de la Propietat de l’INE. A Girona, es van tancar 3.862 operacions de compravenda d’habitatges durant els primers tres mesos de l’any.

Tanmateix, pel que fa al mes de març, les operacions van caure un 3% a la província de Girona. En total es van concretar 1.229 operacions de compravenda. D’questa xifra, 204 eren habitatges nous i 1.025 de segona mà, mentre que 1.188 eren lliures i 41 de protecció oficial.

Caiguda del 7% a Catalunya

A Catalunya, la compravenda d’habitatges va caure un 7% al març en comparació amb el mateix mes de l’any passat, fins a les 8.723 operacions. Tot i així, suposa la tercera millor xifra de la sèrie històrica durant aquest mes del registre de l’INE, després que l’any 2007 se’n registressin 10.835 i l’any passat 9.381.

Per províncies, Lleida va ser l’única on van augmentar les compravendes, amb un 4,64% més, fins a les 496, mentre que a Barcelona van caure un 8,68%, fins a les 5.683 i a Tarragona, un 6,88%, fins a les 1.315.

Pel que fa al conjunt de l’Estat, la compravenda d’habitatges va assolir les 55.778 operacions, xifra que suposa un descens del 5,7% en comparació al març de l’any passat.

El preu augmenta un 2%

El preu de l’habitatge va augmentar un 2% a les comarques gironines el primer trimestre de l’any, respecte al mateix període de l’any anterior. Aquesta xifra supera l’increment a Catalunya, que es va situar en un 1,5% en els tres primers mesos de l’any, però es troba per sota de la mitjana nacional, que es va situar al 2,6%, segons un informe elaborat per la consultora CBRE. A banda de Girona, el preu de l’habitatge va augmentar un 1,8% a Barcelona; un 2%, a Lleida; i un 0,2% a Tarragona.

El director de valoracions de CBRE Barcelona, Josep Carrió, assegura que, tot i que Barcelona està entre les províncies amb el preu més elevat d’Espanya, «els preus continuen pujant per la gran projecció internacional de la ciutat», cosa que genera més pressió en la demanda d’habitatge.

A més, segons Carrió, la manca d’oferta d’obra nova encareix els preus i també genera una forta pressió sobre els preus dels habitatges de segona mà. Segons CBRE, Barcelona és la quarta província amb els preus més alts d’Espanya, 2.497,82 euros per metre quadrat, mentre que el valor mitjà de l’habitatge a Girona és de 1.671,4 euros per metre quadrat.

El valor mitjà de l’habitatge a les comarques gironines és de 1.671,4 euros per metre quadrat.