L’Ajuntament i el Consorci de la Costa Brava tanquen un acord per la planta de Montfullà
El Punt. L’Ajuntament de Girona i el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona (CACBGI) han arribat a un nou acord per a la utilització de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Montfullà (Bescanó). El conveni regula que la planta funcionarà en “règim d’explotació unificada”, però exclou qui serà el titular de la part ampliada fa una dècada de les instal·lacions, que encara és de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) –hi haurà un conveni a tres bandes–. La part més antiga de Montfullà és de l’Ajuntament de Girona.
El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts), explica que amb l’anterior conveni el Consorci pagava pel servei de potabilització de l’aigua i segons “una tarifa del 2013”, encara amb l’antiga societat mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià SA (Agissa). Amb el nou conveni, que se sotmetrà a votació en el ple de dilluns, les dues parts revisaran “cada tres mesos” els costos d’explotació i es repartiran les despeses.
Manteniment i direcció
L’empresa supramunicipal Cicle de l’Aigua del Ter SA (Catsa), constituïda a l’octubre pels ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter, i el Consorci vetllaran pel manteniment de la planta, però la direcció continuarà sent de Catsa, diu Terés. El conveni de “cooperació horitzontal” entre Catsa i el Consorci serà per als propers quatre anys, renovables a quatre més.
Segons la concessió de l’ACA del 2012, després de l’ampliació de la planta de Montfullà, el Consorci rep 720 litres per segon “de cabal màxim instantani” i un volum màxim anual de 16 hectòmetres cúbics. En una altra concessió, Catsa rep 660 litres per segon i un volum màxim anual de 17 hectòmetres cúbics. Catsa és operativa des del desembre i té la seu al carrer Ciutadans de Girona, el mateix lloc on hi havia la de l’antiga empresa mixta Agissa. Terés, però, diu que al cap de l’any els dos ens es reparteixen un volum d’aigua similar i que la demanda del Consorci és més “estacional”.
Catsa distribueix aigua del riu Ter, que arriba des de l’embassament del Pasteral i tractada a Montfullà al sistema d’abastament de Girona, que inclou nou municipis del Gironès: Girona, Salt, Sarrià de Ter, Bescanó, Sant Julià de Ramis, Vilablareix, Fornells, Aiguaviva i Quart. Amb totes les seves instal·lacions a la demarcació, el Consorci fa arribar l’aigua en alta a 31 municipis gironins (12 del Baix Empordà, 10 de l’Alt Empordà, 5 de la Selva i 4 del Gironès).