El Ministeri publica l'estudi informatiu de la nova estació del TAV a l'aeroport | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Ministeri publica l’estudi informatiu de la nova estació del TAV a l’aeroport

  |   Novetats

Diari de Girona. El document considera que l’alternativa més viable és la que situa la nova infraestructura més a prop de la terminal i les connecta a través d’una passarel·la per a vianants. El temps previst d’execució de l’obra és de dos anys i mig.

El Ministeri de Transports ha tret a informació pública l’estudi informatiu per a la nova estació del tren d’alta velocitat (TAV) a l’aeroport de Girona-Costa Brava, del qual la ministra Raquel Sánchez ja havia avançat alguns detalls el passat mes de novembre. De les dues alternatives que s’han estudiat per a la seva ubicació, el document considera que la més viable és la de situar l’estació a la perllongació a les vies de la Plataforma d’Avançament i Estacionament de Trens (PAET), fet que permetria construir l’edifici de l’estació més a prop de l’aeroport. A partir d’aquí, la connexió entre l’estació ferroviària i la terminal de l’aeroport es faria a través d’una passarel·la peatonal que uneixi el vestíbul de l’estació ferroviària amb la terminal aeroportuària. La previsió és que l’execució dels treballs duri dos anys i mig.

Tota la informació sobre la nova estació s’ha publicat ja al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Segons recorda el Ministeri en un comunicat, la construcció de l’estació s’emmarca «en un plantejament de millora de la intermodalitat avió-ferrocaril entre l’aeroport de Girona i Barcelona», una proposta que està inclosa dins de la revisió del Pla Director de l’Aeroport de Girona, que es va sotmetre a informació pública el desembre de 2021 (i del qual encara no s’han resolt les al·legacions).

L’estudi inclou l’anàlisi de la ubicació de l’estació, l’esquema de vies, el disseny de l’edifici de viatgers i la connexió amb l’aeroport. Tal i com va avançar Sánchez en la seva visita a Girona de fa uns mesos, l’estudi ha recollit dues possibles alternatives, totes a partir de l’actual espai PAET, situat a uns 600 metres d de l’aeroport. La primera consistia en ampliar les vies de l’actual PAET i aixecar l’edifici en aquest punt, per després traslladar els viatgers a l’aeroport mitjançant autobusos llançadora.

La segona alternativa -que és per la qual l’estudi aposta claramentcontempla l’allargament de les vies del PAET per poder situar l’estació el més propera possible a la terminal, i connectar les dues instal·lacions a través d’una passarel·la. Els redactors de l’estudi indiquen que aquesta segona opció és la que «millor compleix els objectius», i per això és la que defensen.

Planificació en dues fases

La nova estació està planificada en dues fases, la segona de les quals per a trens llançadora amb Barcelona

La nova estació està planificada en dues dues fases: una primera apta per a les freqüències actuals, que permeti el màxim aprofitament de les places ofertades per les circulacions actuals a la línia, i una segona fase apta tant per als trens actuals com en llançadora, exclusius per a la connexió entre Barcelona i l’aeroport gironí. Així doncs, aquesta segona fase comportarà la construcció d’un ramal en via única que s’iniciarà a uns 3,8 quilòmetres al sud del PAET actual.

A partir d’ara, després que s’hagi publicat l’estudi informatiu al BOE, s’obre un termini de 30 dies per tal que tothom presentar-hi al·legacions (tant pel què fa a la concepció global del projecte com per a l’impacte ambiental, que també ha estat publicat).

Segons va anunciar en el seu moment Raquel Sánchez, el govern de l’Estat preveu que la nova estació d’alta velocitat a l’aeroport de Girona costi uns cinquanta milions d’euros i que capti entre 2,4 i 3 milions de passatgers anuals.