La forta alça de la inflació anul·la la pujada dels sous
El Punt. Els treballadors continuen perdent poder adquisitiu, en aquesta ocasió no per culpa de la caiguda de sous sinó per l’escalada del cost de la vida. Segons un estudi de l’escola de negocis Eada i la consultora de recursos humans ICSA, les retribucions dels empleats van créixer un 3,7% l’any passat però l’IPC va augmentar un 8,4%, fet que a la pràctica ha anul·lat la revaloració real dels salaris. Com destaca Ernesto Poveda, economista i president d’ICSA, de les setze edicions que s’ha fet d’aquest informe, és el primer cop que pugen tots els salaris –els de directius però també els de càrrecs intermedis i treballadors–, però “la descontrolada inflació fa deslluir aquestes millores”. L’informe, elaborat amb les dades de 80.000 treballadors, detalla que els sous dels directius han pujat un 3,4% i el dels comandaments intermedis, un 6%.
Jordi Assens, professor d’estratègia d’Eada, sosté, però, que “haver optat per una pujada de sous al mateix ritme que la inflació, lluny d’alleugerir la pèrdua de poder adquisitiu, hauria provocat amb tota probabilitat una espiral inflacionista”. Els directius defensen que l’única manera “raonable i sostenible” d’oferir una millor compensació és vincular els sous a la productivitat. De fet, cada vegada que presenten aquest estudi anual, ICSA i Eada aprofiten per demanar un canvi en els actuals models retributius i començar a establir sous basats en objectius, “l’única manera de no perjudicar les finances de l’empresa i alhora oferir salaris competitius”.
Per sectors, els empleats amb els sous més alts són els de la banca (28.559 euros) i la indústria (28.449 euros), mentre que els pitjor remunerats han estat, de nou, els de comerç i turisme (16.913 euros). Les nòmines més altes es registren a Madrid i Catalunya, tot i que la capital espanyola té xifres molt més altes. Un empleat cobra, de mitjana, 24.815 euros; a casa nostra, 1.000 menys.