El 70% de les empreses espanyoles preveu elevar vendes aquest any malgrat la incertesa econòmica i política
El Periódico. La meitat dels empresaris anticipa que augmentarà les seves inversions el 2023 i un 88% mantindrà o ampliarà la plantilla de la seva companyia.
Les incerteses que genera l’actual escenari econòmic i la incertesa i crispació polítiques que crea el llarg any de dura campanya electoral que ve no enfonsen les expectatives de les empreses espanyoles per a aquest exercici, que continuen augurant majoritàriament un any de creixement amb més ingressos, més inversió i estabilitat en l’ocupació.
Malgrat l’impacte d’una crisi energètica que persisteix, l’escalada de la inflació i el cop dels tipus d’interès a l’alça i amb una previsions que apunten a un progressiu alentiment econòmic, els empresaris espanyols encara mantenen el seu optimisme de cara als pròxims dotze mesos, segons es desprèn de l’informe ‘Perspectives Espanya 2023’, elaborat per la consultora KPMG en col·laboració amb la patronal CEOE. Un 70% dels empresaris espanyols augura que les seves companyies augmentaran les vendes aquest any i un 50% anticipa que el volum d’inversions dels seus grups també creixerà aquest 2023, segons l’estudi, basat en enquestes a més de 1.100 executius de companyies assentades a Espanya i que desenvolupen la seva activitat en 24 sectors econòmics diferents.
Les companyies també mantenen la seva aposta per l’estabilitat en l’ocupació, tot i que amb més prudència que l’any passat, ja que un 38% de les empreses confirma que la seva intenció és augmentar la plantilla aquest exercici (vuit punts menys que el 2022) i un 50% espera mantenir el nombre d’empleats (set punts més que a l’informe de l’any passat).
«Dins de la prudència que exigeix el context actual, les expectatives dels empresaris espanyols sobre l’evolució de les seves organitzacions són optimistes i mostren la seva confiança en l’increment de les vendes, l’impuls de la inversió i el manteniment de l’ocupació», resumeix Juanjo Cano, president de KPMG Espanya.
L’economia, malament; la meva empresa, bé
Els empresaris no oculten els seus temors sobre l’evolució de l’economia espanyola. El 57% dels directius qualifica la situació de l’economia del país només com a regular i un 28% la considera dolenta o molt dolenta. No obstant, totes aquestes cauteles i temors que mostren en relació amb el conjunt de l’economia no les manifesten sobre les seves pròpies empreses.
I és que gairebé tres quartes part dels empresaris (el 73%) considera que les seves companyies es troben en una situació bona o excel·lent. I fins a un 44% dels directius enquestats augura que la situació de la seva organització millorarà aquest any, just el mateix percentatge que preveu que l’economia espanyola evolucionarà a pitjor aquest exercici.
En paral·lel, menys de la meitat dels empresaris (un 46%) entén que la incertesa política és una de les principals amenaces per a l’economia nacional aquest any i un 36% col·loca els canvis regulatoris entre els riscos per a l’evolució dels seus negocis. Els últims anys han sigut d’intensa activitat legislativa per fer front als efectes de la crisi energètica, a l’espiral inflacionista i també a l’impacte econòmic de la guerra, i ara s’hi suma l’ambient preelectoral continu per la celebració de comicis autonòmics i locals i les eleccions generals de final d’any.
«Les conclusions de l’informe reafirmen la necessitat d’impulsar mesures de suport efectives a les empreses per mantenir la marxa de l’economia i l’ocupació», apunta Antonio Garamendi, president de la patronal CEOE, que remarca la conveniència de «disposar d’un marc d’estabilitat política i qualitat normativa que generi un clima d’inversió favorable».