Calviño dona aquesta setmana de temps a la banca per pactar les ajudes als hipotecats
El Periódico. La vicepresidenta anuncia que les mesures entraran en vigor l’1 de gener.
La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha anunciat aquest dimarts que ha donat a la banca de termini «fins a final de la setmana» per pactar el pla d’ajuda als hipotecats en problemes per l’escalada de l’euríbor que el seu ministeri i el sector negocien des de fa setmanes. El seu objectiu, ha explicat, és poder aprovar les mesures «al més aviat possible» i que entrin en vigor l’1 de gener (el pacte haurà de passar pel Consell de Ministres i les entitats necessiten un temps per adaptar els seus procediments).
El Ministeri d’Economia ha traslladat al sector un plantejament que inclou allargaments de terminis i períodes de carències en els pagaments de les quotes per a hipotecats de classe mitjana en conflictes, com també va avançar aquest diari. Les mesures més contundents –com limitacions dels tipus d’interès, condonacions parcials de deute i dacions de l’immoble en paga del crèdit– continuaran reservades per a les famílies en situació més vulnerable, com està passant des del 2012. L’objectiu és alleujar la càrrega financera de les llars en problemes, però sense perjudicar la cultura de pagament dels deutes ni l’estabilitat financera del país.
El Govern pretén que la banca ofereixi als hipotecats de classe mitjana en conflictes unes quotes hipotecàries «més assumibles», però sense que això els suposi un «augment dels costos financers». Es tracta d’un punt clau: l’allargament de terminis i les carències redueixen els pagaments mensuals que han d’abonar les famílies, però suposen un encariment del preu final de les hipoteques a menys que es reguli el contrari. Així es paguen més interessos perquè el termini és més llarg o perquè el capital pendent és més alt un cop acabada la carència, mentre que s’ha de fer una novació del crèdit amb la consegüent comissió (normalment de l’1% del capital pendent).
Aquest és un dels punts que més els està costant acordar a Economia i la banca. L’altre són els requisits que hauran de complir els potencials beneficiaris de les mesures. Les patronals van proposar fa unes setmanes uns requisits només una mica més flexibles que els del codi del 2012, però el ministeri els considera massa restrictius tant per a les famílies de classe mitjana com per a les vulnerables.