El cost de la vida s'enquista en els nivells màxims | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El cost de la vida s’enquista en els nivells màxims

  |   Novetats

El Punt. L’IPC de l’agost cau tan sols una dècima respecte al mes previ i queda en un 10,2%. Clam sindical a favor d’una pujada dels salaris, que de mitjana creixen només un 2,5%

Els preus es van estancar a l’agost per sobre del nivell psicològic del 10%, ja que, malgrat la petita reculada d’una dècima respecte al juliol, es van quedar en un 10,2%, empesos pels protagonistes dels últims mesos. D’una banda, els combustibles, que impacten en el transport i que van de bracet dels subministraments de la llar, agrupats en el capítol de l’habitatge, i també del cistell dels aliments. Aquests últims, segons les dades difoses ahir per l’INE, a Catalunya es paguen en conjunt un 12,1% més cars que fa un any, fet que representa l’increment més intens des que se’n té registre.

Sindicats i patronals van persistir en les alertes dels últims mesos davant el progrés dels preus. CCOO veu “irrenunciable” l’increment salarial, que fins al juliol no superava de mitjana el 2,5%, mentre que la inflació ja ha trencat el sostre del 10%. Per Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia del sindicat, “calen uns pressupostos expansius”, així com “el manteniment de la inversió pública” per preservar el poder adquisitiu de les llars. Pel portaveu de CCOO, l’organització reclamarà una millora dels salaris “des de la mobilització”, amb la qual també es reivindicarà la generalització de les clàusules de revisió salarial.

Per la seva banda, la patronal Pimec, que veu “insuficients” les actuacions dutes a terme fins ara per frenar la tendència inflacionista, va reclamar al govern espanyol que “intervingui de manera urgent als mercats elèctrics i del gas europeus per evitar l’especulació i l’alça de preus de l’energia” i per evitar el “col·lapse del mercat a Europa”.