El consum elèctric va baixar un 5,3% el primer dia de les mesures d’estalvi
La Vanguardia. Govern central i experts avisen que encara és aviat per fer comparacions fiables.
Aparadors apagats a les deu de la nit, temperatures de l’aire condicionat més moderades… Dimecres, el primer dia d’aplicació de les primeres mesures del paquet d’estalvi energètic aprovat pel Govern central, el consum d’energia elèctrica a Espanya va arribar als 752 gigawatts hora (GWh), cosa que suposa un descens d’un 5,3% respecte als 794 GWh que es van consumir dimecres de la setmana passada, segons les dades publicades ahir per Redeia (l’antiga Red Eléctrica de España).
La comparació s’estableix amb el mateix dia de la setmana passada i no pas amb el dia abans perquè les condicions de despesa energètica canvien en funció dels dies de la setmana. En tot cas, hi ha moltes variables a tenir en compte, i els experts del sector consideren que és molt difícil precisar el paper que han tingut les noves mesures en la caiguda del consum. “És molt aviat per fer comparacions, i cal tenir en compte tant la diferència de condicions climàtiques com d’activitat industrial”, puntualitzen des de Redeia.
L’objectiu d’estalvi d’un 7% s’emmarca en un període ampli: entre l’1 d’agost i els pròxims vuit mesos
De fet, si fem servir la mateixa metodologia que s’aplica a la comparació dels preus de la llum i comparem les dades del dimecres 10 d’agost amb les del segon dimecres de l’agost del 2021, el resultat és un increment del consum d’un 2,1%. “Aquestes comparacions no són del tot correctes, perquè durant cadascun d’aquests dies hi ha hagut condicionants que fan variar molt el consum final d’energia, com ara les temperatures”, explicava ahir Joan Groizard, director de l’ Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’ Energia ( IDAE), organisme dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica, que ha liderat la redacció del paquet de mesures d’ajuda.
Fa un any, per exemple, la majoria de les fronteres internacionals estaven tancades, de manera que el volum de turistes estrangers i els negocis hotelers que estaven a la seva disposició eren molt inferiors als d’aquest any. Segons els últims registres de l’ Institut Nacional d’Estadística, només al juny van arribar a Espanya un 236% més de turistes internacionals, i tot indica que les xifres s’han anat incrementant al juliol i l’agost. Així, hi ha molts més hotels i restaurants treballant al màxim rendiment, i a això també cal afegir-hi la intensa onada de calor d’aquest any, que convida a un ús massiu dels aires condicionats. Tot i això, fa just un any s’apel·lava a aquesta mateixa raó per explicar l’escalada que experimentava el preu de la llum, que marcava un màxim històric dia rere dia.
Més enllà de les anàlisis curtterministes, el Govern central insisteix a recordar que són mesures que tenen com a objectiu conscienciar sobre els beneficis de l’estalvi energètic per a tothom a llarg termini. Fonts de Moncloa comparen el soroll i les reticències del principi que han generat aquestes mesures amb el que va passar quan es va aprovar la prohibició de fumar als espais públics: allò que en un primer moment semblava impossible de complir, amb el temps s’ha generalitzat i ja ningú no ho qüestiona.
En tot cas, les primeres dades oficials sobre l’impacte de les mesures d’estalvi estan previstes per a finals d’agost, per poder comparar el mes complet d’aplicació del pla. Però, com va recordar ahir el director de l’ IDAE, l’objectiu d’estalvi que ha marcat la Unió Europea, d’un 7% per a Espanya, s’emmarca en un període ampli, entre l’1 d’agost i els vuit mesos posteriors comprats amb els cinc anys anteriors. “Cal recordar que estem en guerra i aquestes mesures responen a les conseqüències de la guerra. És el moment de demostrar que la solidaritat amb Ucraïna va més enllà d’enarborar una bandereta o escriure uns quants missatges a les xarxes socials”, va subratllar Groizard.