Les patronals demanen que es flexibilitzi el pla d’estalvi energètic
La Vanguardia. Foment reclama ajuts per adequar els locals a les exigències de la nova llei.
D’aquí sis dies, els comerços, els hotels, els bars, els restaurants, les oficines, les estacions i els edificis públics hauran de començar a aplicar el primer paquet de mesures urgents per reduir el consum d’energia davant el temor d’un possible tall de gas rus. Després de fer-se públics els detalls de la nova norma, les patronals i les associacions d’hotelers reclamen que es flexibilitzi l’aplicació de la norma i demanen ajuts per adequar els locals a les exigències del Pla de Contingència i Estalvi.
La mesura, que estarà en vigor fins el novembre del 2023, comportarà limitacions de temperatura i llum als establiments. Concretament, l’aire condicionat no podrà estar més baix dels 27 graus centígrads i la calefacció no podrà superar els 19 graus . També s’obligarà a apagar els llums d’aparadors i d’edificis públics que estiguin desocupats a partir de les deu de la nit.
Per la seva part, Foment del Treball valora positivament el pla, però considera que algunes de les mesures que introdueix “s’han d’adaptar a les diferents realitats climàtiques de l’ Estat”. En aquest sentit, apunta que la regulació de la temperatura ha de tenir en compte la humitat relativa. També veu necessari que s’ofereixin mecanismes d’ajuda per als establiments amb accés des del carrer que no disposin del sistema de tancament de portes adequat per evitar el malbaratament energètic, mesura que figura en el redactat del reial decret.
En una línia semblant, Pimec reclama que les restriccions siguin de “caràcter temporal”, “conjuntural” i que la duresa estigui condicionada a l’escassetat energètica. El seu secretari general, Josep Ginesta, tem que el pla pugui afectar especialment algunes activitats empresarials, de manera que demana de “ponderar” el seu abast amb els sectors més afectats.
Per tal de calmar el malestar que el nou pla pugui provocar en empreses i treballadors, l’ Executiu espanyol ha assegurat que permetrà excepcions “per raons justificades” a l’hora d’aplicar la norma. De moment, quedaran exempts de la mesura els centres sanitaris, assistencials i educatius, així com les perruqueries, les bugaderies i els gimnasos. També els mitjans de transport –tret d’estacions i aeroports–, les cuines dels restaurants i les zones de congelats i frescos dels supermercats. Al contrari, estaran obligats a limitar la temperatura els edificis administratius, tant els públics com els privats –per exemple, els bancs, els despatxos professionals i les oficines–, així com els establiments comercials, els bars, els restaurants, les cafeteries, els cinemes, els teatres, els museus, els auditoris i els congressos. A més, els establiments hauran d’exhibir cartells per informar els ciutadans de la temperatura de dins dels locals.