Polígons industrials en xarxa
El Punt. Unió. El Consell Comarcal del Baix Empordà aglutina els empresaris de vuit polígons industrials per crear una marca conjunta. Estratègia. Es treballa coordinadament perquè les empreses es modernitzin, se n’implantin de noves i es tinguin en compte conceptes com la sostenibilitat.
Els divuit polígons industrials en actiu a la comarca del Baix Empordà s’han unit per crear una marca conjunta que els permeti coordinar-se entre si i, a la vegada, generar oportunitats per a la implantació d’empreses, obrint el focus cap a les noves tecnologies, entre d’altres.
Un projecte que, en clau global, i liderat pel Consell Comarcal, ajuntaments i les mateixes empreses, comportarà una inversió en quatre anys d’uns 943.680 euros. Si bé la proposta abraça divuit polígons, l’estudi ha detectat una superfície total d’unes 453,17 hectàrees disponibles per a aquesta activitat. Cal tenir present, però, que en alguns municipis es troben únicament en estat de projecte (72 hectàrees). Actualment hi ha tres municipis que tenen els polígons en execució o projecte i un altre que aspira a crear una nova zona. En tot cas, ara mateix la comarca disposa d’unes 60 naus industrials i 200 parcel·les potencials per donar cabuda a activitats econòmiques.
El treball, que es va començar el 2019 amb l’encàrrec d’un estudi tècnic, ha permès crear una xarxa de col·laboració que serveixi de base per a l’evolució en els pròxims anys del conjunt de l’activitat econòmica a la comarca, incloent-hi zones desenvolupades i per desenvolupar. La posada en marxa, que es va iniciar el 2020 i ha de finalitzar el 2024, presenta tres línies d’acció: estructura organitzativa, cooperació i interacció, i, finalment, serveis i dinamització. Tot plegat es tradueix en una inversió anual estimada de 402.720 euros i un total, en finalitzar el desplegament, d’uns 943.680 euros, si bé aquestes quantitats poden variar.
A banda de la potenciació de la digitalització de les empreses –vegeu peça–, un dels objectius prioritaris per als empresaris ha estat la sostenibilitat: energia i economia circulars. Es vol reduir la generació de residus i fomentar la reutilització, la reparació, la remanufactura i el reciclatge. S’han marcat un objectiu clar amb l’horitzó del 2025 per incrementar la valorització dels residus industrials fins al 81%, i reduir la ràtio de residus industrials per milió d’euros del valor agregat brut industrial (VAB) –mesura el valor total creat per un sector, país o regió– fins a les 80 tones.
Compromís i satisfacció
L’objectiu, segons explica Xavier Dilmé, conseller del Consell Comarcal del Baix Empordà, sempre ha estat el mateix: generar un espai comú per compartir internet, informació i continguts d’interès per a la xarxa i per a la col·lectivitat, donant una visió d’integració i conjunt que faciliti la imatge unificada i augmentar la visibilitat del territori. “Volem entre tots donar visibilitat a tots els recursos de què disposa la comarca per a la consolidació de la seva estructura empresarial i per a l’atracció de noves iniciatives”, destaca Dilmé.
Joan Vigas, industrial de suro de Palafrugell, sintetitza el sentiment de la majoria: “La unió fa la força. Perquè els problemes que tenim són comuns, els patim tots i en conjunt som més forts.” Segons Vigas, també s’aconsegueix no entrar en competència entre els mateixos polígons i, a la vegada, convertir-se en un grup de pressió per, per exemple, reclamar millors comunicacions o, arribat el cas, fer un front comú per pressionar un operador perquè doni un bon servei, com ara internet.
Aquest argument el comparteix Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí, que remarca la importància de “generar sinergies entre ajuntaments i industrials per compartir empreses que, per algun motiu, no poden instal·lar-se en un municipi, però que es poden derivar cap a altres polígons”.
L’alcalde de Calonge, Jordi Soler, per la seva banda, defensa unir esforços i la necessitat de crear “una gran oferta conjunta pel que representa quant a oportunitats” per donar sortida a sòl industrial i naus, però també per tenir les eines per poder aconseguir empreses importants que ajudin a diversificar l’economia de la comarca: “Sumar esforços amb diversos municipis és un element clau que ens pot ajudar a dinamitzar l’economia i a fer créixer el teixit empresarial”, destaca.
Impuls per a la transformació digital
Una de les apostes del Consell Comarcal és la transformació digital als polígons de la comarca. Arran de la covid, es va crear l’Oficina Tècnica de Suport als Polígons per oferir un assessorament digital transversal per a autònoms i pimes amb l’objectiu d’intentar arrossegar totes les empreses de la comarca cap a una transformació digital total. El treball que es porta a terme és per detectar les tres fases d’evolució d’una empresa: desconnexió digital (tecnologia obsoleta), plantejament digital (s’hi introdueixen millores), digitalització en procés (introducció de tecnologies pròpies) i, finalment, integració digital total (100% digitalitzada).
Un reclam que va més enllà de la comarca
La coordinació entre els divuit polígons industrials del Baix Empordà va més enllà de la comarca, perquè el que es porta a terme és una operació conjunta de promoció. Aquesta operació permet definir els espais i les naus, i aconsellar aquelles empreses que busquin una implantació al territori i uns espais i serveis que cobreixin les seves necessitats, que van des de l’espai físic fins als accessos, entre d’altres. Un punt clau ha estat la participació, per primera vegada, en el Saló Internacional de Logística (SIL) de Barcelona.
El conseller de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé, explica: “Presentant els polígons del Baix Empordà de manera conjunta hem demostrat que caminant plegats arribem més lluny i hem assolit el principal objectiu, que era donar-nos a conèixer entre els operadors.” I hi afegeix: “Els polígons de la comarca han cridat l’atenció de diverses empreses gràcies a les característiques que presenten el sòl i el sostre industrials del nostre territori, com ara la capacitat d’adaptació a les necessitats del teixit empresarial i la disposició d’una bona connexió amb els nuclis urbans, així com el valor afegit que suposa viure i treballar en un entorn únic com l’Empordà.”
A partir d’aquesta experiència, s’han creat sinergies amb empreses –algunes de renom internacional– en l’àmbit de l’enginyeria industrial, la immologística, el transport, la intralogística i la indústria 4.0. A més, s’han aconseguit més de mig centenar de contactes directes amb inversors i empreses interessades a dur a terme activitat econòmica a la comarca. En resum, en l’àmbit tècnic es considera que la presència en el SIL BCN ha estat de gran ajuda per tal de posicionar la marca Polígons Baix Empordà com a referent industrial al territori. Dilmé també destaca que, sense la col·laboració dels ajuntaments i els tècnics municipals, “no s’hauria donat aquesta visibilitat a l’oferta industrial de la comarca”.