El turisme, entre l’optimisme i la preocupació pels costos energètics
Diari de Girona. S’espera recuperar bona part del turisme europeu. El sector turístic de les comarques gironines té molt bones perspectives de cara a aquest estiu, però es mostra preocupat pels efectes que pot tenir l’increment de costos, com la inflació o els preus del combustible, a mig i llarg termini. Així ho van indicar diversos representants del sector en un acte organitzat ahir pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, durant el qual es van mostrar confiats que aquest estiu es consolidarà el mercat de proximitat que tant bons resultats ha donat els dos darrers anys (català, espanyol i francès) i que també es podrà recuperar mercat europeu, sobretot del Benelux, Alemanya i el Regne Unit. Fins i tot, sectors com el dels apartaments turístics o els càmpings van advertir que actualment tenen ja uns percentatges tant alts de reserves (d’entre el 80 i el 90%) que no podran assumir les peticions d’última hora. En el cas del turisme rus, que durant els últims anys havia adquirit una gran rellevància a la Costa Brava, la guerra d’Ucraïna n’impedirà la recuperació, però el president del Patronat de Turisme, Miquel Noguer, confia que una part d’aquests visitants quedaran compensats per l’arribda de viatgers de l’Europa de l’Est, sobretot de Polònia.
Bon inici d’any
Després de dos anys molt dolents per la pandèmia (sobretot el 2020), el sector turístic gironí mira aquest estiu amb esperança. Les dades d’ocupació entre l’1 de gener i el 15 de maig donen peu a l’optimisme: el nombre de viatgers que han vingut a les comarques gironines és només un 7,6% inferior al de 2019, i la xifra de pernoctacions se situen tan sols un 10% per sota. En canvi, respecte l’any passat -quan la pandèmia tenia una major presència, les xifres han experimentat una clara millora, amb un incerment del 132% en el nombre de viatgers i del 168,48% en la quantitat de pernoctacions.
Pràcticament la meitat d’aquestes pernoctacions han estat de turistes procedents de Catalunya, mentre que en segon lloc s’han situat els francesos i, en tercer lloc, els espanyols. De cares a l’estiu, el sector turístic confia en consolidar aquests mercats, però també en recuperar-ne d’europeus, sobretot els procedents d’Alemanya, Holanda, Regne Unit i Bèlgica. Tot i això, el president de la Federació d’Hostaleria, Antoni Escudero, va posar de manifest que encara queda una assignatura pendent: la recuperació dels touroperadors, que «no estan suficientment consolidats». També va defensar que cal seguir treballant per desestacionalitzar el turisme i garantir l’ocupació durant tot l’any.
Alt nombre de reserves
El president de l’Associació de Càmpings de les comarques gironines, Miquel Gotanegra, va considerar que les perspectives per al seu sector també són molt bones. Després de dos anys en què s’han donat a conèixer, sobretot, entre el públic català i espanyol, ara estan començant a recuperar el turisme internacional, que reserva amb molta més previsió. Per això, i tenint en compte l’elevada xifra de reserves que ja tenen a hores d’ara, tem que els pugui ser difícil acceptar peticions d’última hora, que solen procedir més del públic de proximitat.
Des de l’Associació Turística d’Apartaments, la seva presidenta, Esther Torrent, té molt bones perspectives per als mesos de juliol (que pot ser millor que el de 2019) i agost, mes durant el qual també els serà complicat acceptar reserves d’última hora. De cares a la primera quinzena de setembre, tanmateix, alerta que l’avançament del curs escolar farà que «potser no sigui tan bona» com havia estat altres anys.
Un dels sectors que menys afectat s’ha vist per la pandèmia ha estat el del turisme rural. El president de Turisme Rural Girona, Ramon Corominas, va admetre que no es poden queixar, ja que les seves previsions també són molt bones: per aquest juliol tenen ja un 70% de les reserves cobertes, el 15% de les quals són de clients europeus, i per a l’agost ja hi ha un 95%.
En canvi, les agències de viatges han patit molt més els efectes de la covid-19. El president de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges, Jordi Martí, va explicar que un 15% dels negocis han hagut de tancar com a conseqüència de la «travessia del desert» dels últims dos anys, i coincideix en què la touroperació és un dels sectors que més els està costant recuperar, sumat al fet que falten conductors. Tot i això, afirma que el sector va començar la temporada amb prudència, però que des de Setmana Santa les perspectives han millorat de forma progressiva.
Preocupació pels costos
Però tot i que les previsions a curt termini són excel·lents, en el sector hi ha una certa preocupació a mig i llarg termini, sobretot per l’increment dels costos de l’energia i els carburants. El president de l’Associació de Càmpings, Miquel Gotanegra, va subratllar que, fins ara, els empresaris han estat assumint el sobrecost derivat de l’increment dels preus de l’energia i han evitat repercutir-ho en les factures dels clients, però això fa que el marge de benefici dels empresaris caigui i, per tant, deixin a l’aire algunes inversions que hi havia previstes per tal de seguir actualitzant els seus negocis. A més, va indicar que les reserves tancades fan que no es puguin modificar a l’alça aquests sobrecostos, de manera que els empresaris no tinguin més remei que assumir-los. Per la seva banda, el president de la Federació d’Hostaleria, Antoni Escudero, va defensar que cal mantenir els preus per garantir que Girona continuï essent una destinació «competent», però va avisar que si no disminueixen els costos energètics, els empresaris hauran d’anivellar els preus «per garantir el marge de benefici». En l’àmbit del turisme rural, Ramon Corominas va explicar que potser s’hauran de plantejar no obrir durant alguns mesos d’hivern (actualment obren només els caps de setmana) perquè no els sortirà a compte.
D’altra banda, Gotanegra, a més, també va recordar que l’increment de preus de l’energia pot acabar afectant el poder adquisitiu de les famílies, fet que podria repercutir en els anys 2023 i 2024. «Durant la pandèmia, la gent ha estalviat i ara té ganes i la necessitat de sortir, però hem de comptar que no necessàriament serà així en els propers anys», va assenyalar.
Gotanegra: «Hem fet molts esforços per adaptar-nos a la conciliació»
El president dels càmpings diu que s’estan oferint més jornades intensives o parcials. El president de la Federació d’Hostaleria, Antoni Escudero, va treure importància ahir a les dificultats que té el sector turístic per trobar treballadors per aquest estiu, i va considerar que la qüestió s’ha magnificat. De fet, va assenyalar que es tracta d’un problema «generalitzat» en tots els àmbits del mercat laboral. «Falten cuiners, cambrers i gent que netegi, conductors o persones per collir raïms i maduixes», va indicar. Escudero va garantir que la falta de treballadors no posarà en risc la temporada d’estiu, i va confiar que aquests treballadors acabaran arribant, ja sigui per contractació directa o a través d’empreses de treball temporal.
Mentrestant, el president de l’Associació de Càmpings, Miquel Gotanegra, va assegurar que el sector està fent «molts esforços» per garantir unes bones condicions laborals per als treballadors turístics. Segons va indicar, cada cop estan oferint més jornades intensives o a temps parcial «per adaptar-nos a la conciliació». Segons el representant dels empresaris de càmping, aquesta situació era «impensable» fa cinc anys, però ara han vist que és necessari per tenir equips «feliços».
«Un problema de base»
Per a Gotanegra, tanmateix, la falta de treballadors és «un problema de base», ja que les escoles d’hostaleria i les facultats d eturisme »no s’omplen», i va instar a buscar el motiu. Per la seva banda, també va recordar que, anys enrere, tots els estudiants buscaven una feina a l’estiu, però ara això ja no passa, perquè en moltes ocasions ja els mantenen els pares.
Per la seva banda, la presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments, Esther Torrent, va explicar que falten treballadors que parlin francès. Torrent va recordar que la majoria de clients estrangers de la demarcació venen de França, però ara hi ha molt pocs joves que optin per estudiar aquesta llengua.
L’increment de temperatures porta més turistes en temporada baixa
Tot i la preocupació pels canvi climàtic, el sector turístic indica que alguns dels seus efectes estan essent positius per a les comarques gironines: l’increment de temperatura està permetent que alguns turistes sènior vinguin aquí durant la temporada baixa, mentre que abans anaven a zones més càlides. Així ho va explicar el president de l’Associació de Càmpings, Miquel Gotanegra. El president de la Federació d’Hostaleria, Antoni Escudero, també va dir que, tot i les bones perspectives, «amb tres o quatre graus més de temperatura», encara es podria atraure més públic.