El Sabadell més turístic | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Sabadell més turístic

  |   Novetats

Diari de Girona. Assegura que té un control de riscos molt limitat per evitar l’excés d’exposició. Banc Sabadell té pes en el sector turístic. Molt. De fet compta amb una quota de mercat del voltant del 25% que, en comptes d’ampliar deurà fins i tot reduir una mica per satisfer el Banc Central Europeu (BCE), que prefereix una menor exposició als sectors, malgrat que el l’entitat assegura que té molt delimitat el risc.

L’especialització, afirmen, permet un control de riscos molt estricte, però l’autoritat monetària no vol disgustos com els que van desencadenar la crisi financera en 2008 amb el sector de la construcció. Una de les obsessions de l’equip que porta aquest negoci és el control de riscos, que, asseguren, està molt delimitat.

El del turisme s’ha convertit en un objecte de disputa entre les entitats financeres, donat el seu pes a Espanya. CaixaBank també compta amb una unitat especialitzada en aquest negoci, de la qual també reclama el lideratge. I és que es tracta d’una activitat essencial en l’economia espanyola.

Lenta recuperació

Abans de la pandèmia, el sector del turisme representava el 12,4% del producte interior brut (PIB), mentre que el 2020 es va desplomar fins al 5,5%, a conseqüència dels confinaments i restriccions que va provocar l’expansió del coronavirus. L’any passat va superar el 7% i està previst que vagi recuperant més pes amb la tornada de la normalitat.

La divisió del Sabadell, que inclou hotels, cámpings i agències de viatges (no formen part d’aquest àmbit ni l’oci ni la restauració), es va crear el 2013 i mou un volum de negoci anual d’uns 5.000 milions d’euros, dels quals un total de 3.600 milions són de 14.000 clients del sector a Espanya, que abasten des de grans cadenes hoteleres a negocis turístics petits i mitjans.

Set de cada 10 d’aquestes empreses es troben al litoral mediterrani, essencialment a Catalunya, Comunitat Valenciana, Andalusia, Balears, així com a Carias. La resta, uns 1.400 milions són inversions dels clients del sector en l’exterior, especialment en la zona del Carib, segons afirmen al Sabadell.

L’equip especialitzat al capdavant del qual hi ha Pere Cases, anterior responsable territorial del banc a Catalunya, compta amb el reforç a més de determinades oficines en les quals hi ha gestors que en les seves carteres tenen clients només del sector turístic i hoteler.

Aquesta divisió, que ha anat guanyant pes amb el transcurs dels anys, compta amb els principals operadors del sector, tant de grans dimensions com petites i mitjanes empreses.

Serveis específics

A més de gestionar els seus recursos i concedir crèdits a mesura de les seves necessitats, el banc presta serveis molt específics que van d’una assegurança per a l’hotel a la seguretat en el cobrament de les reserves, el finançament especialitzat o el «rènting».

De fet, cada vegada més s’estén en el negoci turístic el «rènting» d’elements que no formen part del nucli del negoci, com els televisors, matalassos o plaques fotovoltaiques als hotels.

Una de les apostes del ram és l’eficiència energètica, que també es dediquen a finançar, expliquen en el banc. I és que els recintes hotelers i turístics han hagut de canviar la manera d’explotar els seus immobles donant prioritat a la sostenibilitat, l’eficiència en el consum energètic i l’economia circular, que són aspectes que el banc també finança.