Només una de cada quatre pimes pujarà sous aquest any
Diari de Girona. Un informe de la consultora Grant Thorton constata que la inflació no frenarà el creixement de l’ocupació però estancarà els increments salarials i provocarà una pujada de preus.
El 51% de les empreses mitjanes, és a dir, aquelles que tenen entre 50 i 250 empleats, ha pujat o preveu pujar els seus preus al llarg de l’any a conseqüència de l’escalada generalitzada de l’IPC que està patint l’economia espanyola. Un increment comú entre els mercats europeus, però que impacta en major mesura a Espanya i això té un efecte dominó en els preus, perquè més companyies de grandària mitjana encariran els seus productes o serveis a Espanya en comparació amb la mitjana de la UE. No obstant això, si bé l’increment de preus serà la tònica dominant, no és així a l’hora d’apujar salaris: només una de cada quatre mitjanes empreses millorarà les seves nòmines (el 26%).
Així ho constata un informe de la consultora Grant Thorton publicat ahir. En ell subratlla que les perspectives de creixement s’han moderat en els últims mesos, l’impuls inversor de les companyies no es deté i aquestes preveuen continuar injectant capital per a millorar els seus rendiments. El 40% dels directius de la mitjana empresa afirma que augmentarà les seves inversions en els propers 12 mesos, un increment respecte al 37% que responia el mateix a principis del 2021. No obstant això, l’objecte principal d’aquestes inversions serà l’adquisició de noves plantes, maquinària i infraestructures. La reticència de les empreses a assumir increments salarials arriba fins a tal punt que, segons el baròmetre de Cepyme, els costos laborals se situen com la principal preocupació entre els directius i inquieten més que els impostos, les noves regulacions o la morositat; entre altres.
Segons cepyme, sis de cada 10 pimes ja estan repercutint en preus l’escalada de costos. Totes dues anàlisis coincideixen en què, malgrat l’actual espiral inflacionista i les variades incerteses internacionals, els departaments de recursos humans mantindran en un número important les seves previsions de noves contractacions.
L’estudi de Grant Thorton parteix d’entrevistes a 10.000 executius de 29 països, 400 d’ells a Espanya, i elabora un índex per mesurar la salut de la mitjana empresa. En un barem entre -50 i 50, on 50 seria l’escenari ideal i el -50 el més catastròfic, la «revisió mèdica» del teixit empresarial espanyol està actualment en un 0,3, quan per a aquestes mateixes dates però de l’any passat estava en 1,3 punts. La rebaixa de les perspectives de creixement efectuada per la gran majoria de cases d’estudis -des del Banc d’Espanya, passant per Funcas o la Comissió Europea- s’evidencia en les respostes que els executius de la mitjana empresa han donat a Grant Thorton.
El 62% de les firmes enquestades a Espanya identifiquen l’encariment de l’energia com el principal limitador per fer créixer el seu negoci durant l’any vinent, situant-se aquests nivells de preocupació en la seva xifra més alta de l’última dècada. I, al seu torn, la preocupació en sòl espanyol és sensiblement superior a la mitjana de les empreses europees (50%) i a nivell global (56%). En la mateixa línia apunta el baròmetre publicat Cepyme, que reflecteix que el 62,2% de les pimes enquestades considera que l’increment de preus dels últims mesos els està afectant «molt», enfront del 5% que diu notar «molt poc» o «res».
Pessimisme generalitzat
Les dades de la patronal dibuixen un paisatge de pessimisme generalitzat i el 62,8% d’associats a Cepyme qualifiquen l’actual situació econòmica com a «dolenta» o «molt dolenta». I el 15% afirma veure perillar la supervivència del seu negoci en els pròxims mesos. Un grup de risc que coincideix amb el detectat per la patronal catalana Pimec, que a principis de de març alertava que el 16,4% de les pimes catalanes estaven en risc de tancament per l’encariment de l’energia i les matèries primeres.