Les comarques gironines tanquen una «gran» Setmana Santa amb ocupacions d’entre el 85% i el 90%
Diari de Girona. En alguns punts s’ha fregat el 100% i les xifres fan augurar una bona temporada d’estiu. El sector turístic gironí ha tancat una “gran” Setmana Santa amb ocupacions d’entre el 85% i el 90%, tot i que en alguns punts han fregat el 100%. L’afluència de visitants -especialment, els dies festius- ha posat a ple rendiment la majoria dels establiments i fa augurar una bona temporada d’estiu. “Podem dir que ha estat molt bona i la gent que ha vingut s’ha repartit molt”, diu la presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA) Costa Brava-Pirineu, Esther Torrent. “Hi ha hagut ocupacions molt importants”, afegeix el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra. Per contra, el sector de l’hostaleria es mostra moderadament optimista i alerta que aquests dies només s’han ofert un 80% de les places hoteleres.
Restaurants plens i establiments turístics amb ocupacions molt altes. Aquest és el balanç de la Setmana Santa a les comarques gironines. El sector dels apartaments turístics valora molt positivament les dades i creu que auguren una bona temporada d’estiu. “Podem dir que ha estat una Setmana Santa molt bona, que la gent s’ha repartit molt pel territori i que, com que el temps ha acompanyat, hem tingut ocupacions bones”, remarquen des de l’ATA. Les xifres que esperaven s’han confirmat i, a l’espera de tancar les dades, preveuen que en alguns punts com Girona i les comarques interiors, fins i tot, s’hagi fregat el ple total.
Més “repartit” i “esglaonat”
Torrent remarca que la Setmana Santa de l’any passat ja va ser molt bona perquè va ser la prèvia a una nova onada de restriccions i la gent va sortir “en massa”, però que aquesta s’han pogut “organitzar” i “repartir” millor. “Les arribades han estat més esglaonades i, algunes, fins i tot una mica més llargues perquè hi ha client estranger que ha pogut venir”, afegeix Torrent.
En dades absolutes, la presidenta de l’ATA creu que l’abril es tancarà amb millors números que l’any passat en conjunt i que “si no hi ha cap contratemps gros”, “sí que serà una bona temporada perquè portem molts mesos amb reserves anticipades i d’estades llargues”. “També recuperem el client internacional i europeu i, tot i que el de proximitat aquest any començarà a sortir fora, la Costa Brava i les comarques gironines tindran demanda”, assegura Torrent.
En el mateix sentit, el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra l’ha qualificat de “gran Setmana Santa” amb ocupacions molt altes i amb un temps que “ha acompanyat”. Pel que fa als perfils, Gotanegra diu que el client majoritari d’aquests dies ha estat “català”. Malgrat l’optimisme, però, afirma que caldrà esperar a fer previsions de cara a la temporada d’estiu a finals de mes.
Per la seva banda, la gerent de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre, Judit Lloberol, diu que les expectatives s’han complert. “Hi ha hagut moltes reserves d’última hora i amb comptagotes però el resultat ha estat molt positiu. Hi ha establiments que han fet un 100% durant els dies de cap de setmana més forts, tant en allotjament com en restauració”, remarca.
L’hostaleria, moderadament optimista
En contrapunt el posa el president de la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero, que remarca que no són dades per “llençar campanes al vol” i que no són “determinants” per saber el que passarà els mesos de juliol, agost i setembre. “No ha anat malament i estem contents però cal tenir en compte que només hem ofert el 80% de les places hoteleres i d’aquestes, l’ocupació mitjana ha estat del 70% i de 2 o 3 dies màxim d’estada”, assegura Escudero.
En aquest sentit, creu que s’estan generant un “estat d’optimisme fictici entorn de la cultura de l’oci i demà vindrà la crua realitat”. I és que, segons Escudero, a partir de dimarts molts dels establiments que aquests dies han obert portes, tornaran a baixar la persiana.
Més de 700.000 persones visiten les estacions d’esquí de Ferrocarrils
Episodis de nevades puntuals durant l’hivern han permès obrir les instal·lacions fins a 144 dies. Les sis estacions de muntanya de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) clouen la temporada d’hivern després de 144 dies amb xifres d’afluència superiors a les del curs 2019-2020, quan van haver de tancar les instal·lacions el 14 de març a causa de la pandèmia de la covid-19. Un total de 737.174 persones han visitat les estacions d’esquí de La Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot, Port Ainé i Boí Taüll, un 8% més respecte a la temporada prèvia a la covid, amb 683.669. La presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà, considera que les xifres confirmen que ha estat “la temporada de la recuperació” i “no només a les estacions sinó també al conjunt del territori pirinenc” i mostren “la tendència creixent del turisme de proximitat”.
Episodis de nevades puntuals durant l’hivern han permès obrir fins a 144 dies amb el 70% de pistes i instal·lacions de mitjana al llarg de la temporada. En declaracions recollides en un comunicat, Subirà destaca, a part de les condicions meteorològiques, l’oferta d’activitats.