L’Estat vol ampliar la xarxa de la MAT i el parc eòlic marí
El Punt. La nova planificació de transport d’electricitat, fins al 2026, preveu el ramal aeri de la línia i construir la subestació de Riudarenes pel TAV. També obres a la de Santa Llogaia, per canalitzar l’aerogeneració
El nou pla estatal de desenvolupament de la xarxa d’energia elèctrica 2021-2026, aprovat ahir pel Consell de Ministres, preveu dues obres d’envergadura a les comarques gironines. D’una banda, l’ampliació de la subestació elèctrica de Santa Llogaia d’Àlguema, per a la transformació i emmagatzematge del corrent dels aerogeneradors del parc eòlic marí –a banda dels altres projectes d’aerogeneració que es belluguen a l’Albera–, i, d’una altra banda, l’enllaç amb la línia de molt alta tensió (MAT) Vic-Bescanó-França i la construcció d’una nova subestació a Riudarenes.
La inversió per a cada actuació no està desglossada dins un pla que preveu fins a 6.964 milions de pressupost. Però sí els horitzons temporals, que es volen escurçar per “reduir la generació d’electricitat amb gas i la factura energètica”. L’aposta per les renovables, en l’escenari gironí, deixa entreveure que projectes com ara el Parc Tramuntana –amb 500 MW mar endins davant de la badia de Roses– i el Galatea, malgrat l’oposició del territori, tenen el vent de cara. En el cas de Santa Llogaia, les obres per canalitzar la generació i l’emmagatzematge amb bateries es plantegen ja amb vista a l’horitzó del 2023.
Riudarenes, un any després
Pel que fa a Riudarenes, el termini del document aprovat ahir per l’Estat endarrereix la data prevista d’execució fins al 2024. S’hi justifica la necessitat de l’obra, sobretot, per reforçar l’alimentació d’eixos ferroviaris (el TAV i combois transfronterers de mercaderies d’ample internacional), però també per garantir més capacitat de subministrament elèctric a les línies que abasteixen la Costa Brava.
Entre les propostes que la portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, va presentar ahir per mirar de contenir el preu de l’energia, n’hi ha una altra que topa amb l’oposició del territori a comarques gironines. És la finalització del traçat del gasoducte Midcat des d’Hostalric, on avui mor en una mena de cul-de-sac, fins a França i la resta de la UE. El traçat existent, pel Vallès, ara mateix és una inversió en va, però els opositors, que donaven la infraestructura gasista per doblement enterrada, ja s’estan tornant a organitzar.