50.000 empreses amb aval ICO en risc de fallida
El Punt. Segons un estudi de Pimec, que demana que es flexibilitzin els crèdits.
Plou sobre mullat. Moltes petites i mitjanes empreses no han tingut temps de recuperar-se dels efectes de la pandèmia perquè els ha caigut a sobre la crisi energètica i de subministraments, l’encariment de les matèries primeres i ara els efectes econòmics de la guerra d’Ucraïna. Tant és així que quan falten tres setmanes perquè hagin de començar a retornar els préstecs que els van concedir amb l’aval de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per fer front als efectes de la covid, quasi la meitat de les 417 empreses consultades per la Pimec a través d’una enquesta feta la setmana passada han admès que poden tenir dificultats per atendre el seu venciment. Extrapolant les dades d’aquesta enquesta, i tenint en compte que 121.000 empreses es van acollir a un aval de liquiditat i 25.000 més a la línia d’inversió i activitat, el president de Pimec, Antoni Cañete, va quantificar en 50.000 les empreses que poden estar actualment en risc de fallida si no es flexibilitzen les condicions dels crèdits.
Pimec va fer ahir una roda de premsa per alertar sobre la situació crítica de les empreses, especialment de les que van tenir resultats negatius els anys 2020 i 2021 –el 49% de les consultades–, i va demanar al Banc d’Espanya i al govern espanyol que es flexibilitzin i s’allarguin tant els terminis com les carències.
El president de Pimec, Antoni Cañete, va explicar que les empreses tenen dos mesos per tancar la renegociació o refinançar els crèdits ICO. I el que no pot ser, segons va resumir, és que es posi les empreses en situació “d’ensurt o mort”, perquè “amb les condicions actuals, si demanen una quitança o moratòria, poden passar a ser declarades insolvents o en situació de vigilància”, o pot ser que hagin de tancar per no poder fer-hi front.
L’enquesta de Pimec posa de manifest que un 61,6% de les petites i mitjanes empreses catalanes es van endeutar amb avals covid-19 per més del 10% de la seva facturació.
Cañete considera imprescindible la flexibilització perquè les empreses afectades “tenen la voluntat de retornar els diners” i si no poden fer-ho en aquests moments és perquè “la crisi sanitària i econòmica no ha acabat i, per tant, no ha estat una situació temporal”.