El Fòrum Gastronòmic torna amb múscul a Girona
Diari de Girona. La nova edició, centrada en la innovació i la formació, s’allargarà fins dimarts al Palau de Fires i espera atraure 15.000 visitants.
Les primeres espases del món de la cuina es concentren al Palau de Fires de Girona fins dimarts, 15 de març, en el marc del Fòrum Gastronòmic. L’esdeveniment, inaugurat ahir després d’ajornar-se dos anys consecutius a causa de la pandèmia, és un aparador on petits i grans actors del sector de l’hostaleria treuen múscul després de dos anys complicats. Al Fòrum hi ha més d’un centenar d’expositors i multitud d’activitats simultànies que ofereixen a professionals i aficionats infinitat de coneixement en diversos formats: tasts, debats, xerrades, conferències, aperitius… Una proposta que espera atraure 15.000 visitants i, en paraules del seu director, Albert Labastida, fa tornar al Fòrum «la mateixa essència que el 2018».
Art, innovació i proximitat
«Nosaltres venim al Fòrum a presentar la nostra ratafia Maus. Venir aquí ens permet conèixer de primera mà els clients del sector i també donar-nos a conèixer», expliquen Xavier Fernández i Guillem Pujol, dos dels cinc socis que hi ha darrere aquest projecte empresarial que, a banda de versionar la ratafia clàssica creant una beguda amb menys graduació alcohòlica, pretenen ser un punt d’expressió i experimentació artística. Per fer-ho, col·laboren amb artistes com Ferran Palau, Blanca Miró o Albert Madaula: «Venim del món de la producció audiovisual i teníem clar que volíem vincular el projecte al territori i també a la cultura amb la finalitat de ser un mitjà d’expressió amb un toc irreverent».
A pocs metres dels socis de Maus hi ha Paola Rodríguez, que encapçala l’expositor de l’empresa Chef Works, especialitzada en roba per a xefs i que aposta per una gamma de productes que incorporen materials reciclats i sostenibles. Rodríguez destaca que tot i ser la primera vegada que participen en el Fòrum, estan «sorpresos» per la quantitat i qualitat de personalitats del sector que es reuneixen aquests dies a la ciutat. «Girona és un mercat molt i molt important i aquesta cita, per volum i magnitud de les persones que venen, converteix el fòrum en un dels tres o quatre més importants a nivell mundial. Això és el passeig de la fama de la cuina».
Entre aules gastronòmiques, aules de debat, sales de conferències, racons de cafè d’autor i àrees de networking hi ha la mostra de Dolça Abella, un projecte impulsat per dos apicultors de Crespià que produeixen mel entre les Gavarres, el Pirineu i el Cap de Creus: «Jo i la meva parella, en Sergi, ens hi vam posar una mica per afició perquè ell de jove havia tingut abelles i a poc a poc ens hi vam dedicar fins a convertir-nos en apicultors», recorda Laura García, copropietària de l’empresa. La seva mel, produïda en diversos racons i parcs naturals de la província, ha guanyat el premi «Girona excel·lent» i, segons apunta, venir a una cita com el Fòrum suposa una oportunitat més per presentar-se: «Som petits empresaris, no tenim molta difusió, i això ens ajuda a publicitar-nos i que la gent del costat sàpiga qui som i que puguin comprar la nostra mel».
Entre els expositors del Fòrum n’hi ha uns que destaquen per ser la quarta generació que s’especialitza en la comercialització de caragols: «Fa respecte al principi perquè no hi estem acostumats, però tot és donar-li una oportunitat i et sorprèn perquè el caragol el pots adaptar i usar en molts plats», diu Clàudia Bronsó, dedicada a la venda del caragol bover a través de B de Gust. «El fòrum per a nosaltres és una manera de visibilitzar-nos com a productor local i acompanyar-nos d’empreses que també formen part d’aquest cercle. Ens interessa perquè ve gent de tota la comarca i sobretot trobem una varietat de client diferent».
Recuperació postpandèmia
Per alguns dels expositors, el retorn d’aquesta cita és també un símbol de recuperació després d’uns mesos complicats en què la restauració s’ha vist minvada per les normatives sanitàries derivades de la covid-19 i que van suposar, per a alguns negocis, l’aturada total o una afectació econòmica important.
«La pandèmia ens va afectar molt perquè el 98% de la nostra venda és a hostaleria i durant el temps que ha estat tancada ha sigut una bona patacada. Ara sí que ens recuperem, perquè per sort o per desgràcia l’hostaleria ha fet un canvi on s’opta per menys personal, però que tira més de producte de quarta i cinquena gamma com poden ser canelons, croquetes, garrí, cabrit i vedella i en aquest marc els nostres productes han tingut molt bona acceptació», detalla Eduard Batlle, gerent de l’empresa bescanonina Ànec dels Pirineus, dedicada als productes derivats de l’ànec i especialitzat en una segona línia de negoci de productes sense gluten. Per Batlle, que ha trepitjat el Fòrum en més d’una ocasió, aquest esdeveniment representa «estar a dalt» i «que la gent del sector et pugui escoltar».
Jordi Cruz i Quim Hereu revolucionen el públic a toc d’imaginació i estrambotisme
Un altre dels rostres que, tot i no protagonitzar cap dels actes de la jornada inaugural, es va deixar veure durant el dia va ser el xef Joan Roca. En declaracions a Diari de Girona, el cuiner del Celler de Can Roca es va mostrar satisfet en veure les sinergies de la jornada inaugural: «Estem molt contents de veure aquest ambient amb tanta gent que s’acosta. Professionals, aficionats, gent de Girona que ve i es fa el Fòrum propi. De fet, crec que l’èxit d’aquest Fòrum, mirant-ne d’altres, és que en altres llocs la gent de la ciutat no hi participa tant».
Pel que fa al retorn de les jornades gastronòmiques a la ciutat després de dos anys d’aturada per la pandèmia, Roca va subratllar que «és un moment oportú»: «Necessitàvem una mirada optimista i de retrobament. La gent té ganes de seguir evolucionant, de continuar treballant i més després de la pandèmia». En aquest sentit, el xef es va mostrar optimista pel que fa a la recuperació econòmica del sector gastronòmic gironí: «Veiem que a poc a poc torna el turisme, tornen els vols a l’aeroport i recuperem una certa normalitat amb el permís de Putin… És l’únic que ens fa patir, veure quina transcendència pot arribar a tenir això. Ara mateix estem veient una tornada de turistes i de l’activitat en tots els àmbits, la ciutat de Girona està més viva que mai, estan passant coses, estan obrint nous projectes i ho reflecteix això, veure un esdeveniment com aquest amb tanta participació».
Finalment, Roca es va mostrar il·lusionat de cara al retrobament amb els xefs Massimo Bottura i Mauro Colagreco en el marc del sopar benèfic a sis mans que se celebrarà avui amb la finalitat de recaptar fons per a l’Hospital Doctor Josep Trueta de Girona. Segons va explicar el cuiner, la iniciativa va néixer com a mostra d’agraïment al personal sanitari d’aquest centre que va atendre a la seva filla després de patir un accident de trànsit que la va portar a la Unitat de Cures Intensives.
«Tinc moltes ganes que arribin en Massimo Bottura i en Mauro Colagreco que són dos cuiners excepcionals i amb restaurants que també han sigut el millor restaurant del món. Tinc moltes ganes de rebre’ls, d’ensenyar-los Girona i el Fòrum, i que vegin el potencial de les nostres contrades», va concloure Roca.
La pastisseria Juhé, premi al millor xuixo del món
Els guanyadors, de l’Escala, es van imposar entre una trentena de candidats i van recollir el guardó en un acte celebrat al mateix Fòrum.
Elconcurs del millor xuixo del món s’ha convertit en els darrers anys en un dels esdeveniments més emblemàtics del Fòrum. Ahir, la pastisseria Juhé de l’Escala, amb Agustí Gardella al capdavant, es va imposar a una trentena de pastisseries de Catalunya que van participar en la tercera edició d’aquest concurs i es van endur l’esperat guardó cap a l’Empordà. Tots els xuixos presentats van ser avaluats minuciosament pel jurat format pels pastissers Julià Castelló i Natalya Prokopenko, Fernando Toda i els periodistes gastronòmics Josep Sucarrats i Yaiza Saiz.
Segons el jurat, el xuixo guanyador va destacar en tots els punts que es valoraven com la qualitat de la crema, del fregit, el gust i l’aspecte interior. El xuixo de la pastisseria Juhé, ubicada al carrer Santa Màxima 1 de l’Escala, es pot comprar per dos euros amb quaranta cèntims.
El prestigi del xuixo