La inflació cau a Catalunya per primer cop en deu mesos i se situa en el 5,9% | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

c97eafd8-231d-4bab-8843-ed20e89bc44c_16-9-discover-aspect-ratio_default_0

La inflació cau a Catalunya per primer cop en deu mesos i se situa en el 5,9%

  |   Novetats

Diari de Girona. Les rebaixes de roba i calçat han ajudat a frenar l’escalada de preus al gener. L’habitatge, que inclou l’electricitat, registra l’increment més alt, del 15,8%.

L’escalada de preus s’ha frenat amb l’entrada del 2022, després de deu mesos consecutius d’increment. Segons les xifres publicades per l’Instituto Nacional de Estadística (INE), la inflació a Catalunya va tancar el gener en el 5,9% respecte al mateix període de l’any anterior. L’índex de preus de consum (IPC) se situa al país dues dècimes per sota de l’indicador registrat en el mes anterior (6,1%) i també dues dècimes per sota de l’indicador estatal del gener (6,1%), lleugerament per sobre de les previsions de l’INE. Malgrat tot, es tracta de la segona taxa més elevada d’una sèrie històrica, amb una escalada de preus des del febrer que en acabar l’any va abocar a una inflació al punt més alt en gairebé 30 anys. La taxa estatal de l’IPC va passar del 0,5% del gener del 2021 al 6,5% de final d’any.

La moderació dels preus al gener es va notar únicament en els apartats del vestit i el calçat, que van baixar un 12,1% respecte al mes anterior. Van ser aquestes compres, coincidint amb el període de rebaixes, que van ajudar al descens de la inflació. En canvi, en termes interanuals les peces de roba i el calçat van encarir-se un 5,1% respecte al gener de l’any passat.

Dels dotze grups que s’analitzen, el de l’habitatge, que inclou el cost de l’electricitat, és el que té un increment més elevat (15,8%). Un augment notable que té relació directa amb els preus dels costos energètics, a causa de l’encariment del gas i de l’augment dels preus d’emissió de CO2, i que ha incidit directament en el preu de l’habitatge a causa de la pujada del preu de la calefacció, a l’efecte de calcular la cistella familiar. També l’increment del preu dels carburants ha repercutit directament en una pujada de preus dels transports (11,4%). Els preus dels aliments i les begudes no alcohòliques s’incrementen (5,9%) respecte al mateix període de l’any passat. Només hi ha una categoria en què han baixat els preus respecte al 2021, la de les comunicacions, amb un descens del 0,7%.

A diferència de l’IPC, la taxa d’inflació subjacent –la que no inclou els aliments frescos i l’energia– es manté a l’alça i se situa en el conjunt estatal en el 2,4%, tres dècimes més que el mes anterior.

Pressió a les rendes

Aquest indicador encadena set mesos consecutius a l’alça i marca un nou rècord des de l’octubre del 2012. I és precisament aquest indicador, segons assenyala el sindicat CCOO, el que permet confirmar les previsions d’una inflació mitjana elevada per a l’any 2022, que segons el Banc d’Espanya podria ser del 3,7%. “Això comporta una pressió important sobre les rendes de les persones treballadores i llastra la demanda interna com a element d’estabilitat”, afegeix el sindicat a través d’un comunicat. En aquest sentit, insisteixen a reclamar, d’una banda, polítiques que continguin els preus, especialment els energètics, i, de l’altra, la millora de les rendes del treball.

Lectures diferents sobre la frenada de preus

La nova dada sobre la inflació ha generat divisió entre la patronal i els sindicats. Per una banda, la CEOE veu senyals d’una “desacceleració” que confia que s’accentuarà durant l’any, i en canvi, la UGT i CCOO mantenen que el nivell dels preus continua sent massa elevat i reclamen increments salarials per no perdre poder adquisitiu. La patronal espera que la situació millori quan els preus de l’electricitat i l’energia frenin l’escalada, i defensa que l’IPC continua a nivells alts, en comparació amb els d’un any abans, quan les taxes eren molt baixes. CCOO adverteix que l’IPC del gener demostra que les empreses estan augmentant els marges de benefici mentre els treballadors perden poder adquisitiu, tot i l’increment del salari mínim interprofessional. La UGT insta també a apujar sous per impulsar la igualtat, l’economia i l’ocupació, i defensa pactar augments per sobre de la previsió de la inflació per al 2022.