Cal invertir 59.000 milions en renovables fins al 2050
El Punt. La Cambra xifra els recursos necessaris a Catalunya per assolir la neutralitat d’emissions i apressa les administracions a desbloquejar projectes. Calculen que s’ocuparan unes 576.000 hectàrees.
Catalunya haurà d’invertir 59.024 milions d’euros en projectes d’energies renovables entre aquest any i el 2050 si vol assolir la neutralitat d’emissions que fixen els objectius de la llei del clima de la UE. Així ho indiquen els càlculs fets per la Cambra de Comerç de Barcelona que apareixen al seu primer monogràfic sobre descarbonització i transició energètica, publicat en el marc dels indicadors de progrés i benestar (IPB). Aquest volum d’inversió representa una mitjana del 0,67% del PIB anual de Catalunya fins al 2050 per garantir un model elèctric 100% renovable, que s’aconseguiria amb una potència addicional a instal·lar de 62.980 MW, el que requeriria ocupar un total de 576.254 hectàrees, el 17,9% del territori català, amb instal·lacions d’energia renovable. Per tant, des de la Cambra es considera indispensable que part de l’energia fotovoltaica es desenvolupi a les teulades dels polígons industrials, que poden arribar a acollir un terç de les instal·lacions necessàries, i compta també amb parcs eòlics marins.
L’evolució de la inversió no seguiria una trajectòria lineal, ja que es preveu una inversió inicial de 789 milions d’euros el 2022 que s’enfilaria fins als 3.038 milions el 2050, un xifra que no inclou la inversió que es requerirà per emmagatzemar l’energia o per acoblar la nova capacitat de generació amb la demanda, donat el caràcter discontinu de les fonts renovables. El càlcul s’ha fet amb els preus actuals, però podrien ser més baixos en el futur, tal com va explicar ahir el cap d’estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, en la presentació de l’informe, en què va indicar que “la sostenibilitat és compatible amb la prosperitat i l’equitat”, però va remarcar la necessitat de prémer l’accelerador per assolir els objectius. En la mateixa línia, la presidenta de la Cambra, Mònica Roca, va recordar que des de l’any 2013 no s’ha obert cap nou parc de renovables a Catalunya. “Cal desencallar la implantació de nous projectes”, va denunciar. Per això va apressar les administracions perquè desencallin els projectes presentats i sense resoldre que, segons la Cambra, representen el 94,5% de la capacitat energètica que s’hauria d’instal·lar d’aquí al 2030. “La Catalunya del futur no pot dependre energèticament d’altres territoris”, va assegurar la presidenta de la Cambra.
El cap d’estudis de la Cambra va recordar que el 2030 s’ha de produir l’apagada de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs, i per això cal que abans es facin avenços en el desplegament de les energies renovables. Fins llavors, s’haurien de donar els permisos per instal·lar fins a 13 gigawatts de potència, que són els mateixos que “el govern té sobre la taula sense resoldre”, va dir Roca. Segons els càlculs de la Cambra, fins al 2030 s’haurien d’haver invertit més de 10.000 milions d’euros en nous parcs renovables.
Perquè sigui possible reclamen que es consolidi, amb la màxima urgència, el nou marc legislatiu que ha de definir i detallar els objectius i la planificació del desplegament de renovables. Això inclou la tramitació de la futura llei de transició energètica i del pla territorial sectorial d’energies renovables.