Els gironins han fet un 60% menys de viatges per Nadal | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Violobí d'Onyar. Aeroport Girona Costa Brava. Imatges de la zona d'embarcament, el més a prop que es pugui

Els gironins han fet un 60% menys de viatges per Nadal

  |   Novetats

El Punt. Malgrat les noves restriccions, els viatges s’acaben fent. Les agències treballen contra rellotge perquè els clients compleixin totes les mesures.

Els viatges dels gironins aquest Nadal i Reis han baixat un 60% respecte al mateix període del 2019 a la demarcació. Si es compara amb el 2020, “han pujat molt”, perquè l’any passat pràcticament no se’n van fer. I els viatges que les agències gironines han venut són diversos i no varien massa dels que es feien altres anys: “Alguna cosa d’Europa, com ara París i Roma, la ribera Maia (Mèxic), la República Dominicana, Nova York, Boston i els Estats Units en general, Turquia, els Emirats Àrabs (Abu Dhabi i Dubai) i algun creuer pel Rin. Això sí, el client, si pot, tria viatges cada vegada més personalitzats, amb més natura i espais més oberts i amb poca gent.”

Tots aquests viatges que s’han fet a partir del 25 de desembre, però, es van reservar els mesos d’octubre i novembre passats, quan encara no havia entrat aquesta sisena soca de la covid, l’òmicron, i les restriccions a la majoria dels països no eren massa importants. O, en tot cas, no les que hi ha actualment. “Era un moment de calma i es van començar a programar viatges perquè la gent està cansada d’estar-se a casa i té moltes ganes de marxar”, diu la vicepresidenta de l’àrea vacacional de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzats (Acave) i directora de Viatges Ter, Mònica Puig. L’entrada de l’òmicron ha complicat i molt els tràmits i requisits que demanen les companyies aèries, els països que es visiten i fins i tot els hotels. “Tothom sabia que per viatjar hi havia una sèrie de requisits fins aleshores fàcils de complir, però, a mesura que s’ha anat acostant el viatge, les restriccions i la paperassa han començat a canviar”, explica Puig, que manté que cada vegada són més estrictes i feixugues. I, el que és pitjor, que poden canviar d’un dia per l’altre i com que no hi ha unificació de criteris entre els països, s’ha de conèixer una a una les peticions de cada destinació. “Les agències de viatges ja tenim un màster mundial de tot. Però estem psicològicament esgotats”, comenta.

Tots aquests canvis han provocat que les agències es vegin obligades a estar connectades en tot moment amb el client: just abans de marxar de viatge, per omplir formularis i fer proves d’antígens o PCR, mentre està de viatge i fins quan torna a trepitjar terres gironines. Puig explica que, entre octubre i novembre, per anar als EUA calia la vacuna completa de la covid (les dues dosis), omplir una sèrie de formularis (una declaració jurada i un formulari de sanitat) i un test de PCR fet unes 72 hores abans del viatge, però amb les noves restriccions el PCR s’ha avançat i ara s’ha de fer amb 48 hores d’antelació al viatge. Aquest canvi, per exemple, va provocar molts problemes per trobar un laboratori que volgués fer les proves per als gironins que viatjaven per Nadal. “Però el vam trobar i el client no va tenir cap problema”, manté Puig.

Tot aquest increment de feina ha fet que les agències de viatges hagin tornat a recuperar molts treballadors que fins ara tenien a l’atur. “Entre novembre i desembre, s’ha recuperat molta gent”, diu. Però les agències temen que, amb les noves restriccions que hi ha a tots els països, es deixin de contractar viatges i entre gener i febrer molts treballadors hagin de tornar als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per poder esperar Setmana Santa, quan s’espera que la demanda s’hagi recuperat. És per això que, ara, els responsables de les agències de viatges reclamen al govern de l’Estat que prorrogui uns mesos més els ERTO i així no s’hagin de veure obligats a acomiadar definitivament els treballadors. Actualment, a l’Estat espanyol hi ha unes 7.500 agències de viatges que tenen contractats unes 67.000 persones, de què un 30 per cent estan amb ERTO o jornades reduïdes.

I des d’Acave també es reclama al govern que allargui els ICO que s’acaben aquest mes de març per donar temps a les empreses a recuperar-se.