Un agost "excepcional" | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Un agost “excepcional”

  |   Novetats

El Punt. El Patronat de Turisme fa balanç d’una temporada d’estiu “bona” i que indica el camí a la recuperació del sector.  El turista català “salva” les destinacions gironines i es revalora la muntanya i l’interior.

Un agost “excepcional” en una temporada d’estiu “bona” i “correcta”. “Estem en el camí de la recuperació.” El vicepresident primer del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jaume Dulsat, feia aquest balanç de la temporada alta d’aquest estiu en termes turístics. Segons les dades del Patronat, les comarques gironines han rebut durant els tres mesos forts d’estiu –de juny a agost– fins a 3,18 milions de turistes, que van generar prop d’11 milions de pernoctacions. Aquestes dades suposen un increment molt important respecte a l’any passat –encara en plena pandèmia–, un 71,8% més de turistes, i si es comparen amb les del 2019 –any prepandèmia en què es va registrar una molt bona temporada turística, amb 3,3 milions de visitants–, suposen un 4,77% menys de visitants. La diferència, però, és més important si és té en compte el nombre de pernoctacions. Els 11 milions de pernoctacions d’enguany són un 64% més que l’any passat, però un 19,48% menys que el 2019.

Aquesta diferència entre el nombre de turistes i de pernoctacions s’explica pel perfil del turista majoritari d’enguany: un turista de proximitat, català i que fa estades més curtes, d’última hora. Així, el 47,7% dels turistes que han visitat les comarques gironines eren catalans, que han “salvat” la temporada a la Costa Brava i al Pirineu gironí. Especialment en aquest darrer cas, Dulsat hi va afegir que s’han revalorat molt les destinacions de muntanya i d’interior. Per contra, la Costa Brava sud –que depèn més de l’activitat d’operadors turístics– ha tingut més problemes per omplir. Així, a la Costa Brava el 49% dels visitants han estat catalans, el 36% estrangers i el 15% provinents de l’Estat espanyol. En el cas del Pirineu, la immensa majoria és públic provinent de Catalunya (el 87%), mentre que hi ha hagut un 7% de turistes estrangers i un 6% de l’Estat espanyol.

Pel que fa als visitants procedents de la resta de l’Estat, quasi es recuperen els valors anteriors a la pandèmia, mentre que el mercat internacional encara es troba lluny dels valors regulars quant a l’arribada i les pernoctacions de turistes estrangers. De totes maneres, des del Patronat es destacava com a remarcable la reactivació dels mercats francès, holandès, alemany i belga. Per contra, ni britànics ni turistes procedents dels països de l’Est o nòrdics. Això s’explica per les mesures proteccionistes, però sobretot per la manca de vols i de viatges organitzats per operadors turístics.

Pel que fa al tipus d’allotjament, Dulsat va destacar que l’ocupació ha millorat en tots els establiments. També, segons el vicepresident del Patronat, ha estat un bon estiu per a la restauració, que “ha treballat moltíssim”, afavorida per un turisme de proximitat a qui li agrada gaudir dels restaurants i establiments de la zona.

D’altra banda, el vicepresident segon, Jordi Masquef, va recordar que el patronat treballa per la desestacionalització del turisme, i va fer un repàs de les campanyes que es fan per atraure públics dels llocs emissors i de les webs que aglutinen l’oferta d’activitats i atractius de la demarcació.