Arrenca l'activitat firal i congressual a Girona | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

muntatge del Sea Otter, a Girona

Arrenca l’activitat firal i congressual a Girona

  |   Novetats

El Punt. La ciutat comença a fer congressos i fires en espais on fa més d’un any i mig que no se n’hi ha fet cap. El Sea Otter Europe, que comença demà, el congrés dels càmpings o la fira de comerciants estan a punt.

L’activitat de congressos i fires especialitzades ja està en marxa a Girona. Després d’una aturada de pràcticament un any i mig per la pandèmia, la ciutat comença a escalfar motors en l’àmbit de fires i congressos i el calendari comença a tenir dates assenyalades. Enrere queda l’habilitació del Palau Firal com a espai perquè hi dormissin persones sense sostre per garantir més seguretat contra la Covid-19 durant els mesos més freds de la tardor i l’hivern de l’any passat. I també està a punt de quedar enrere la utilització del mateix espai com a punt de vacunació massiva, que té les hores comptades. Aquest espai, cedit per l’Ajuntament en un moment en què congressos i fires estaven prohibits a tot Catalunya, ha tingut un paper rellevant en la gestió de la pandèmia a la ciutat.

Tot just fa una setmana, el Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats es convertia en el primer congrés postpandèmia que se celebrava a Girona, a l’Auditori. L’endemà, al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, s’hi feia la que seria també la primera fira postpandèmia a a la ciutat, la BxCat, la fira catalana de blockchain. I ara, altres espais de la ciutat comencen a afegir-se a l’activitat econòmica i fan preveure el retorn a la “normalitat” tot i mantenir les mesures contra la Covid.

Així, demà comença el festival ciclista internacional Sea Otter Europe Costa Brava-Girona by Continental, la cita dels aficionats a les bicicletes, que en la darrera edició abans de la pandèmia (2019) va reunir 60.000 visitants. Ja hi ha confirmades més de 200 marques internacionals que s’instal·laran fins diumenge a Fontajau. Després del Sea Otter es duran a terme el Congrés Professional del Turisme i Càmping, que es farà la setmana que ve a l’Auditori-Palau de Congressos, i la fira Girocòmic, prevista per a mitjans d’octubre al mateix edifici del Palau Firal –la primera fira en aquest espai–. La Fira de Mostres, que tradicionalment se celebra per Sant Narcís i que l’any passat es va suspendre a última hora, també figura ja en l’agenda de Fira de Girona, que donarà a conèixer les activitats de futur dilluns que ve.

Algunes de les fires, com el tercer Girocamping Pro, aprofitaran per fer un balanç de com ha afectat la pandèmia el sector turístic. Així, es volen definir les línies de futur del sector turístic i com es pot millorar la competitivitat de les empreses en el context actual. El congrés, organitzat per l’Associació de Càmpings de Girona, reunirà representants de tots els sectors turístics, amb un programa que inclou ponències sobre temes d’actualitat amb experts de primer nivell. Així, es preveu fer una taula rodona amb representants del sector turístic gironí. També hi haurà la presència del futurista i trendwatcher Richard van Hooijdonk, amb una ponència sobre com serà el futur del turisme. En la trobada s’informarà de com arriben les convocatòries al sector turístic, amb un representant del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme; de la metodologia per a la diagnosi de la integració paisatgística dels càmpings a Catalunya, en una xerrada a càrrec de Xavier Martín, del grup de recerca IAR_IAM, ETS de la Salle-URL, i es parlarà sobre el projecte europeu del màster en gestió sostenible de càmpings i resorts, amb l’assistència de Lluís Coromina i Joaquim Majó (Facultat de Turisme de la UdG).

I el comerç

A més del sector turístic, el del comerç també ha estat un dels que han notat més canvis en aquest any i mig. La represa d’un clàssic a la ciutat, com és la fira de comerciants al carrer, és un senyal més que l’activitat econòmica està recuperant presència. Segons va anunciar ahir l’associació Girona Centre Eix Comercial, el 2 d’octubre que ve es durà a terme la fira Compra i Somia, que reuneix al carrer tot l’eix comercial de la ciutat, amb la presència, ja confirmada, d’un centenar de parades que exposaran els seus articles als carrers Migdia, Pare Claret, Nou, Santa Clara i Hortes, la Rambla, la plaça Catalunya i l’avinguda Jaume I. L’objectiu de Girona Centre amb aquesta acció és promoure les vendes del comerç local i de proximitat a l’inici de la temporada de tardor i abans de la campanya de Nadal. Compra i Somia és una fira molt “esperada” pel sector, que es va haver d’anul·lar el 2020 a causa de la pandèmia. Segons la vicepresidenta de l’associació de comerciants, Mercè Ramírez de Cartagena, “les botigues al carrer sempre són benvingudes, tant pel comerç com pels clients, i si són tan grans com aquesta la jornada de compres encara és més atractiva”. La representant de l’entitat afirma que la fira esdevé una diada de caire festiu per al sector i per a la ciutat, i “això es nota en l’ambient”, i hi afegeix: “Si el temps acompanya, estem segurs que serà un bon dissabte.”

Certificat Covid

Pel que fa a les mesures previstes per accedir a les diferents propostes, n’hi ha de diversos tipus, però, per exemple, destaca la necessitat de presentar el certificat Covid digital de la UE per assistir al Congrés Professional del Turisme i Càmping amb la finalitat que es desenvolupi amb les màximes mesures de seguretat. En el cas del Sea Otter, l’accés al festival s’haurà de fer mitjançant una entrada gratuïta que es pot aconseguir a través del web de Sea Otter Europe. Se seguiran totes les normatives de seguretat contra la Covid i per facilitar l’arribada dels visitants s’habilitaran zones d’aparcament gratuït amb autobusos llançadora fins al festival.

Entrevista Glòria Plana. Regidora Promoció Econòmica

“La ciutat ha anat recuperant la vida”

La regidora sosté que hi ha hagut una resposta positiva tant pel que fa a l’activitat econòmica com a la seguretat i la salut, i que ja es nota en la reobertura de negocis.  Les dades segueixen el descens que hi ha al territori.

El Sea Otter, el congrés de càmpings, la Fira dels Comerciants… L’activitat econòmica en aquest àmbit s’està activant?
La ciutat ha anat recuperant progressivament la vida. Al maig ja vam fer Temps de Flors després que hi estiguéssim treballant molt de temps per si la podíem fer, si la crisi sanitària anava millorant. Per Nadal ja treballàvem per portar a terme tots els esdeveniments que teníem programats per tot l’any, i el primer que vam tenir va ser Temps de Flors. Adaptant-ho sempre a les mesures de seguretat del Procicat ho vam poder fer i a partir d’aquí jo crec que ha anat tot a més. Hem anat augmentant progressivament tota l’activitat de la ciutat i crec que hem fet bé, que hi ha hagut una resposta positiva tant pel que fa a l’activitat econòmica com a la seguretat i la salut de les persones.
En funció de les mesures del Procicat, doncs.
Si donat el cas les mesures són més laxes, molt millor, perquè es pot fer l’activitat d’una manera més normalitzada. Poso l’exemple de Temps de Flors, que vam haver de fer en un espai delimitat, prèviament vam fer Sant Jordi, amb un espai delimitat també. És en aquest sentit que treballàvem nosaltres i és la manera que veiem que això ara esta donant els seus fruits.
Teniu algun tipus de balanç del que ha suposat per a la ciutat aquest any i mig d’aturada?
En aquest moment, no. Però, amb dades de l’atur, el nombre de desocupats a la ciutat a l’agost va tenir un descens interanual de 1.264 persones, que suposa menys d’un 19,84% d’aturats interanual; per tant, anem mantenint el descens interanual que es va iniciar el mes de juny. Si ho comparem, per exemple, amb altres àmbits territorials, Girona té un comportament similar. Aquesta reobertura de negocis l’estem notant. S’està reactivant i movent tot, la temporada d’estiu ha anat bé.